„Nuo agresyvių pacientų bėgame arba slepiamės“

Kauno rajone įvyko Respublikinės Kauno ligoninės psichiatrinės klinikos Marių sektoriaus profesinės sąjungos „Sandrauga“ narių susitikimas, kuriame dalyvavo profesinės sąjungos nariai, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis, teisininkai L. Rudzevičiūtė, R. Levinskas bei kiti atstovai, kurie buvo apstulbinti esama ligoninės situaciją.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariai buvo trumpai supažindinti su statistine 2018 m. veiklos ataskaita. Po pristatymo grįžo prie savo kasdienybės. Vis dėl to, vieni iš svarbiausių klausimų buvo darbuotojų sveikatos apsaugos priemonių nebuvimas, vergiški atlyginimai, už papildomus darbus bei krūvį nemokami priedai, neaprūpinimas svarbiausiomis darbo priemonėmis, darbo vietos inventoriaus nepritaikymas kokybiškam darbui atlikti. Priekaištai liejosi per kraštus. Dirbantieji teigė, jog nesuvokiamai yra viršijamas jų darbo krūvis. Ilgus metus dirbančios moterys pasakojo, jog kiek joms yra žinoma, viename skyriuje turėtų stovėti iki 35 lovų, tačiau dažniausiai lovų skaičius yra akivaizdžiai didesnis. Pacientų lovų skaičius didinamas net nepranešus specialistams. Priedai nemokami, o pacientai, jų teigimu, net nėra įtraukiami į „perpildyto“ skyriaus maitinimo grafikus! Šis chaosas prasidėjo prijungus savarankiškai veikusią ligoninę prie Respublikinės Kauno ligoninės.

Atrodo, jog gyvename XXI amžiuje, kai technologijos ir darbdavių savimonė turėtų žengti tik į priekį, tačiau šiuo atveju, vadinamoji „savimonė“ atsilieka, todėl tokiose įstaigose būtina profsąjungų kontrolė. Darbuotojai vienas po kito aiškino ir dėstė pavyzdžius, jog psichiatrijos klinika neaprūpina svarbiausiomis higienos priemonėmis, už savo pinigus yra perkama higienos priemonių, valiklių, skysčių grindims plauti. „Perkame, nes turime palaikyti švarą palatose. Esame įpratę tvarkingai ir atsakingai dirbti savo darbą. Jeigu nėra priemonių, mes jas nusiperkame, nes nėra kitos išeities palaikyti švarą palatose“, – pasipiktinusi kalbėjo viena iš susirinkimo dalyvių. Paminėta, jog ligoninė nėra aprūpinta pakankamu kiekiu specialios aprangos pacientams, o dėl kiekvieno susidevėjusio, įplyšusio rūbo ar jų trūkumo darbuotojai turi pasiaiškinti arba gazdinami, jog tam tikras pinigų kiekis bus nuskaičiuotas nuo jų atlyginimų. „Būtų labai įdomu pamatyti, kiek laiko mūsų valdžia tokiomis sąlygomis galėtų išdirbti“, – vienbalsiu tvirtino žmonės. Daugelis prisipažino, jog jų pačių darbo rūbai jau yra seni ir nusidevėję, darbui reikalingu pirštinių neturi kas antras darbuotojas, o jau kartoti, kad trūksta specialios avalinės ir kitų priemonių nebemalonu kalbėti.

Darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimu šioje įstaigoje „Vežimu vežk“! “Nuo agresyvių pacientų ginamės plikomis rankomis. Neturime jokių priemonių apsiginti, iš tiesų net negalėtume to daryti. Jeigu jau matome, kad padėtis iš tiesų rimta, bėgame, slepiamės ir laukiame kol kas nors iškvies apsaugos darbuotojus“, – pasakojo dirbantieji.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas ir teisininkai labai atidžiai išklausė darbuotojų pasakojimų bei paaiškino, kokias teisines procedūras būtina atlikti norint, kad darbuotojų socialinės ir ekonominės garantijos būtų pagerintos iš esmės. Pirmininkas paaiškino, kad LPS „Sandrauga“ nesutiko pasirašyti deklaratyvios kolektyvinės sutarties, kurioje būtų konkretizuotų situacijų sprendimai. Tačiau profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariai turi visą arsenalą priemonių padėčiai pakeisti. Nesenai įvykę mokytojų streikai yra geras pavyzdys, kaip reikia kovoti už savo teises! Ko siekia ligoninės administracija, parodys ateitis…

Parašykite komentarą