Arvydo Juozaičio vadovaujamas visuomeninis sambūris „Lietuva yra čia“ telkiasi Sąjūdžio siekių ir naujų idėjų įgyvendinimui

Šiandien, vasario 1d., 10.00 val. spaudos konferencijos BNS spaudos centre įvyko kandidato į Prezidentus dr. Arvydo Juozaičio ir jo rinkimų štabo dalyvių spaudos konferencija. Spaudos konferencijoje dalyvavo programinės grupės atstovas Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto prof. Dalius Serafinas, rinkimų štabo strateginės grupės vadovas Gintaras Songaila, organizacinės grupės vadovas visuomeninkas Valdas Vižinis, ir buvęs JAV diplomatas, tarptautinių santykių ekspertas Algis Avižienis.

Rytoj, vasario 2 d. 12 val. Vilniuje, Vilniaus Žemutinės pilies Senajame arsenale (Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, Arsenalo g. 3A) vyks Arvydo Juozaičio vaovaujamo visuomeninio sambūrio „Lietuva yra čia“ (toliau Sambūris) sueiga, į kurią suvažiuos dalyviai iš visų Lietuvos regionų.

Įvadinį pranešimą steigiamajame susirinkime skaitys sambūrio „Lietuva yra čia“ iniciatorius, Sąjūdžio pradininkas, filosofas dr. Arvydas Juozaitis, Sambūrio pagrindinių programinių nuostatų, kurias atstovaus kandidatas Arvydas Juozaitis, projektą pristatys Gintaras Songaila (šį projektą prisegame). Sueigos pirmoje dalyje numatomi dalykiniai pranešimai, regionų atstovų pasisakymai.

Arvydas Juozaitis spaudos konferencijoje paminėjo ir kai kuriuos kitus savo komandos narius, kurie kartu bus ir aktyvūs Sambūrio dalyviai: kultūros srities vadovą Arvydą Každailį, švietimo srities vadovę, Sąjūdžio laikų bendražygę prof. Giedrę Kvieskienę, viešųjų ryšių koordinatorių etnologą Joną Vaiškūną. A. Juozaitis informavo, kad rytoj bus viešai įvardinta ir daugiau asmenų. Tarp jų ir buvęs Lietuvos oro pajėgų vadas, kuris bus atsakingas už krašto apsaugos sritį, kurio vardo ir pavardės Arvydas Juozaitis kol kas nepaminėjo.

Valdas Vižinis informavo, kad rinkimų štabas pradėjo organizuotis nuo birželio mėnesį paskelbto 55 šviesuolių laiško. Nuo rugpjūčio mėnesio pabaigos iki šiol įvyko arti 250 Arvydo Juozaičio susitikimų su visuomene beveik visuose Lietuvos rajonuose. Tikimasi, kad iki vasario pabaigos jie bus visi aplankyti po kelis kartus, o susitikimų skaičius pasieks 350. Iki kampanijos pabaigos planuojama iki 450 susitikimų. Susitikimus inicijuoja pirmiausia vietinių bendruomenių atstovai, todėl visoje Lietuvoje susiorganizavo ir Arvydo Juozaičio rėmėjų grupės. Į susitikimus su Arvydu Juozaičiu rinkėjai renkasi noriai tiek dienos metu, ties vakarais.

  • Vižinis pastebėjo, kad iš Arvydo Juozaičio konkurentų rajonuose dabar yra pastebimi tik Gitano Nausėdos „pėdsakai“, nedidelis skaičius susitikimų pirmiausia su savivaldybių vadovais ir verslo grupėmis. Kitų kandidatų ten kol kas nematyti. Aušros Maldeikienės aktyvumas užgeso dar vasarą. Neatsitiktinai vietinėje spaudoje pagal nepriklausomų ekspertų atliktą monitoringą Arvydas Juozaitis yra matomas ryškiausiai. To nenori pastebėti nacionalinio masto spauda, kuri žaidžia savuosius žaidimus apie tris kandidatus, paremtus įsivaizdavimais, kad rinkimų kovą turėtų laimėti kažkas iš jų.

Dalius Serafinas paminėjo socialinės ekonomikos sektoriaus reikšmę  Arvydo Juozaičio rinkimų programoje, socialinės atskirties mažinimo tikslus. Gintaras Songaila pristatė pagrindinę socialinę inovaciją A. Juozaičio programoje, kaip tai padaryti – kaimiškųjų savivaldybių socialines išmokas gaunančius namų ūkius įtraukti į sveikų produktų, taip pat vietinių paslaugų ir darbų mainus per „trumpąsias prekybos grandines“ vietos bendruomenėse.

Vietinių mainų grandinių plėtra padėtų sukurti socialinę infrastruktūrą, atsparią finansinių krizių ciklams ir dedančią pagrindą žaliajai ekonomikai, kuriai Lietuva turi tinkamas sąlygas. 

Vietinės ekonomikos gaivinimui ir ten gyvenančių žmonių bridimui iš skurdo rizikos duobės Arvydo Juozaičio komanda siūlo panaudoti per savivaldą diegiamas vietinių pinigų sistemas.

Į tokias vietinių mainų asociacijas pakliūtų tik smulkus ir vidutinis verslas, savanoriai asmenys (prisegamas specialaus įstatymo projektas ir aiškinamasis raštas, kuris sumanymo autorių teigimu sudarytų sąlygas šiai strategijai įgyvendinti). Centrinę valstybės instituciją, kuri būtų atsakinga už vietinių pinigų emisiją, įstatymo autoriai pavadino „Tautos iždu“, o vietinius pinigus kiekvienoje savivaldybėje – vietiniais litais. Vietiniais litais būtų atsiskaitoma tik tam tikslui įsteigtose fizinių ir juridinių asmenų asociacijose. Daugiau ar mažiau išplėtotos vietinių pinigų sistemos jau seniai veikia beveik visose ES šalyse, išskyrus Lietuvą. 

Algis Avižienis, A. Juozaičio patarėjas tarptautinės politikos srityje, pateikė informaciją apie Sambūrio remiamas A. Juozaičio nuostatas tarptautinėje politikoje, kurios reikšmingai skiriasi nuo kitų kandidatų. Jis pabrėžė Europos Sąjungos, kaip nacionalinių valstybių sąjungos, viziją. Teigė, kad tiek A. Juozaitis, tiek Sambūrio dalyviai priešinasi ES federalistinei krypčiai, kurią laiko neteisėta ir gina piliečių konstitucinę teisę nuspręsti savo šalies likimą. Sambūris palaiko ryšius su ES šalių politiniais judėjimais, kurie neoliberalioje žiniasklaidoje yra vadinami populistiniais.

Anot A. Avižienio, ypač dalykiški Sambūrio ryšiai su augančia Vokietijos politine jėga „Alternatyva Vokietijai“, kuriai Lietuvos ir kitų Baltijos šalių tautinės pakraipos politikai pristato regiono saugumo ir kitas problemas.

  • Juozaitis pabrėžė, kad tarptautinė politika Lietuvos Prezidentui privalo būti pirmiausia vidaus politikos pratęsimas. Prezidentas turi telktis gyvybinių uždavinių sprendimui, kad būtų sustabdytas tautos išsivaikščiojimas ir Lietuvos išvalstybinimas. Anot jo, Lietuvos Prezidentui turėtų būti gėda tarptautiniuose forumuose atstovauti nykstančią valstybę. Dabartinės šalies vadovės tarptautinės iniciatyvos yra individualios ir turi mažai reikšmės bendrai valstybės būsenai.
  • Juozaitis teigė, kad iš susitikimų su rinkėjais jis sprendžia, kad rinkimuose jį parems didelė dalis iš tų 40 nuošimčių, kurie pagal apklausas yra neapsisprendę.

Parašykite komentarą