Lietuvoje pristatys pažangiausias architektūros inovacijas

Jeigu paklaustumėme kodėl turime statyti šiuolaikinius pastatus, Vinstonas Čerčilis atsakytų, kad iš pradžių mes suformuojame pastatus, o vėliau pastatai formuoja mus. O šiandien dar galėtume pridurti, kad technologijos veikia ne tik mūsų aplinką, jos naikina disciplinų ribas, sujaukia mūsų protus ir pakeičia gyvenimus.

Jeigu anksčiau tai ką laikėme universaliu dizainu laikėme siekiamybe, tai dabar šis objektyvus kriterijus reglamentuotas Statybos įstatyme. Tai aplinkos struktūra, kuri gali būti prieinama suprantama ir naudojama kuo platesniam ratui žmonių. Ir vis dėlto, kiekvienas esame individualus – vieni kairiarankiai, kiti dešiniarankiai, skirtingo amžiaus, funkcinių galimybių. Todėl vis dažniau pasigirsta nuogąstavimų, kad universalumas nėra atsakymas į visus klausimus. Atvirkščiai, tai kas tinka visiems, labai retai iš tikrųjų tinka nors vienam.

Tad kaip projektuoti skirtingo pobūdžio objektus, atitinkančius konkrečius visuomenės interesus, ir taip tikslingai atliekančius savo funkcijas?  Taip pat kaip garantuoti tikslingą miesto plėtrą, kurios pagrindas – visapusė evoliucija, tampanti esamų socialinių, ekonominių ir kultūrinių procesų pagrindu?

Atsakymus turi Katalonijos pažangios architektūros instituto mokslininkai. Pastarieji prisideda prie skaitmeninės revoliucijos visuose lygmenyse (nuo bitų iki geografijos, nuo mikrokontrolierių iki miestų, nuo medžiagų iki teritorijų), kad išplėstų architektūros ir dizaino ribas ir atlieptų žmonijai tenkančius iššūkius. Tai reiškia, kad instituto tyrimai vykdomi, pritaikant bandymų metodiką, skatinančią realius sprendinius.

Dažnas BBC svečias ir visos planetos specialistų dėmesį pritraukusio Katalonijos pažangios architektūros instituto mokslininkas, architektas Marco Ingrassia sako, kad šiandien pažangi architektūra tai yra dizainas atliepiantis patirčių amžiaus vartotojų poreikius.

Apie tai kalbėsime jau ketvirtadienį (vasario 7 d.) nemokamoje konferencijoje „Šiuolaikiniai pastatų modeliai ir jų architektūra”.

Renginyje apie architektūrą ir jos inovacijas išgirsite iš geriausių savo srities specialistų! Konferencijoje pranešimus skaitys architektai Gintaras Čaikauskas, Algimantas Neniškis ir Katalonijos pažangios architektūros instituto architektas Marco Ingrassia. Konferenciją moderuos Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė.

„Multikino” kino teatre, PC „Ozas”, Ozo g. 18, Vilniuje, vyksiančio renginio pradžia 10 val. Būtina išankstinė registracija čia:  https://structum.lt/konferencijos.

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą