Vadinamoji „Metrail“ byla: Aplinkos ministerija gamintojų ir importuotojų organizacijoms siūlo kompromisinę taikos sutartį

Aplinkos ministerija ir Aplinkos apsaugos departamentas pasiūlė gamintojų ir importuotojų organizacijų atstovams pasirašyti kompromisinę taikos sutartį sprendžiant vadinamąją „Metrail“ bylą dėl nesutvarkytų pakuočių atliekų.

Šios sutarties projektas parengtas įvertinus viešųjų įstaigų „Pakuočių tvarkymo organizacija“ ir „Žaliasis taškas“ atstovų praėjusį penktadienį pateiktas priemones, kurios, jų nuomone, leistų užtikrinti, kad reikiamas metalinių pakuočių kiekis bus surinktas ir sutvarkytas. Be to, atsižvelgta į jų išsakytus nuogąstavimus apie galimas organizacijų finansines problemas, susijusias su banko garanto dydžiu.

Siūloma kompromisinė taikos sutartis numato dvejais metais – iki penkerių – prailginti terminą reikiamam metalinių pakuočių kiekiui, dėl kurio buvo panaikinti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, surinkti ir sutvarkyti.

Kita siūloma nuostata leistų gerokai sumažinti banko garantijų dydį, kuris būtų mokamas tik tuo atveju, jeigu nebus įvykdyti taikos sutartimi prisiimti įsipareigojimai. Aplinkos ministerija, įvertinusi rizikas atliekų tvarkymo srityje ir galimus finansinius padarinius, kurių kiltų gamintojų ir importuotojų organizacijoms dėl pakankamai didelės „įšaldomų“ lėšų sumos, priėmė kompromisinį sprendimą taikyti š. m. sausio 1 d. įsigaliojusio pakeisto Mokesčių už aplinkos teršimą įstatymo nustatytą dydį – 186 Eur/t, o ne 753 Eur/t, kaip numatė šis įstatymas 2013–2015 m.

Nesurinkus ir nesutvarkius sutartyje nustatyto metalinės pakuotės kiekio, gamintojų ir importuotojų organizacijoms būtų taikoma sankcija, siekiant išlaikyti lygiateisiškumo principą toms įmonėms, kurioms buvo panaikinti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai ir kurios jau yra sumokėjusios mokestį už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Už kiekvieną nesurinktą ir nesutvarkytą pakuočių atliekų toną numatoma taikyti 2013–2015 m. galiojusio mokesčio tarifo 753 Eur/t dydžio sankciją.

Atsižvelgusi į gamintojų ir importuotojų organizacijų išsakytą poreikį, kad papildomo kiekio metalinės pakuotės atliekų surinkimui ir sutvarkymui užtikrinti būtini ir teisinio reguliavimo pokyčiai, Aplinkos ministerija prieš savaitę pakvietė suinteresuotas institucijas ir socialinius partnerius deleguoti savo atstovus į sudaromą darbo grupę, kuri teiks siūlymus, kaip tobulinti teisės aktus.

Ministerija ir Aplinkos apsaugos departamentas yra pasirengę konstruktyviam dialogui sprendžiant susidariusias pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo bei tvarkymo problemas.

Parašykite komentarą