Vandentvarkos fondas – nauja finansavimo galimybė vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų plėtrai ir rekonstrukcijai

Finansų ministerija su Aplinkos ministerija ir UAB Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) pasirašė trišalę sutartį, kuria įsteigė Sanglaudos fondo lėšomis finansuojamą Vandentvarkos fondą (VF). Jam skirta 30 mln. eurų. Fondo lėšomis bus teikiamos paskolos vandens tiekimo bei nuotekų surinkimo tinklų plėtrai ir rekonstrukcijai finansuoti.

 „Valstybė tęsia finansinių priemonių taikymą viešosios infrastruktūros projektų finansavimui. Vandentvarkos sektorius ilgus metus buvo finansuojamas teikiant negrąžinamąsias subsidijas, tačiau toks finansavimo modelis neskatino siekti didžiausio efektyvumo. Nauja finansavimo priemonė suteiks galimybę efektyviau valdyti finansinius išteklius, užtikrinti papildomų lėšų pritraukimą ir ES fondų lėšų pakartotinį panaudojimą“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.  

Viešiesiems geriamojo vandens tiekėjams ir nuotekų tvarkytojams palankiomis sąlygomis bus teikiamos paskolos iki 20 metų terminui.

„Nauja finansavimo galimybė – Vandentvarkos fondas – dar vienas nuoseklus ir seniai reikalingas pokytis šiame sektoriuje. Toks fondas vienu metu padės siekti dviejų tikslų – leis užtikrinti tvarią vandentvarkos sektoriaus plėtrą, sprendžiant opias vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo problemas, kurios ypač aktualios mūsų gyventojams, bei padės efektyviau panaudoti į fondą grįžtančias lėšas“, – sako laikinai aplinkos ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Numatoma, kad paskolos nuotekų tinklų plėtrai bus derinamos su grąžinamąja subsidija (priemonė Nr. 05.3.2-VIPA-T-024), kuriai taip pat numatyta skirti ne mažiau kaip 10 mln. eurų Sanglaudos fondo lėšų. Geriamojo vandens ir nuotekų rekonstrukcijos projektai bus finansuojami tik finansinės priemonės lėšomis, t.y., tokiems projektams grąžinamoji subsidija nebus skiriama.

„Tikimės, kad Vandentvarkos fondas taps ilgalaikiu ir tvariu vandentvarkos tinklų plėtros ir rekonstrukcijos finansavimo šaltiniu, kurio lėšomis vandentvarkos įmonės galės plėtoti kiekybiškai ir kokybiškai reikšmingus vandentvarkos projektus“, – džiaugiasi VIPA generalinis direktorius Gvidas Dargužas.

Būtina finansavimo sąlyga – pareiškėjai turi turėti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo licenciją, išduotą Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos ir būti paskirti regioniniu viešuoju geriamojo vandens tiekėju arba viešuoju geriamojo vandens tiekėju ir nuotekų tvarkytoju. Taip pat įgyvendinami projektai turi atitikti savivaldybės geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros planą.

Pasinaudojant VF teikiamomis galimybėmis bus didinamas geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo prieinamumas bei gerinama jų kokybė siekiant apsaugoti aplinką nuo nuotekų žalingo poveikio.

Numatoma, kad paraiškas paskoloms pagal naująją priemonę VIPA bus galima teikti nuo balandžio mėnesio.

Parašykite komentarą