LVŽS ragina opoziciją netrukdyti „Saugokime vyrus“ vėžio prevencijos programai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai nerimą kelia opozicijos akcijos, nukreiptos prieš „Saugokime vyrus“ prevencinę programą (projektą). Per Lietuvos miestus ir kaimus keliaujanti mobilioji laboratorija, vykdanti projektą, yra persekiojama. Fotografuojami ir filmuojami pasitikrinti sveikatą atėję žmonės, bandoma visaip sutrikdyti mobiliosios laboratorijos darbą – vietose neleidžiama aprūpinti mobiliąją laboratoriją elektros energija, prevenciškai pasitikrinti atėję asmenys ir laboratorijos darbuotojams padedantys savanoriai yra bauginami.

„Ši situacija tik parodo, kad politinės kampanijos ir su jomis susijusi politinė veikla išsigimsta. Imamasi sunkiai protu suvokiamų priemonių, kurios peržiangia visas politinės etikos ir žmogiško padorumo ribas“, – sako LVŽS narė Agnė Širinskienė.

Ji ragina politikus susilaikyti nuo tokio veikimo ir kviečia kartu skatinti žmones rūpintis savo sveikata, laiku atlikti profilaktinius patikrinimus. „Kartu gerbkime ir medikų darbą, jų pasiaukojimą keliaujant po regionus. Siekime užtikrinti pacientų teises ir jų privatumą, užtikrinti pacientų duomenų apsaugą, kaip tai garantuoja įstatymas. Gerbti pacientų privatumą kviečiame ir žiniasklaidą. Prašome Jūsų viešai neskelbti pacientų vardų, pavardžių ar vaizdų, iš kurių būtų galima nustatyti mobilioje laboratorijoje besitikrinusių asmenų tapatybes“, – sako Seimo narė.

LVŽS nuo 2011 m. yra projekto „Saugokime vyrus“ partneris ir nuolat talkina vykdant projektą. Tiesiogiai projektą, kurį 2011 m. inicijavo Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija, įgyvendina medicininių tyrimų laboratorija „Medicina practica“. LVŽS atstovai rajonų savivaldybėse tariasi dėl projekto vykdymo konkrečiose vietose, t.y. susitaria dėl mobilios laboratorijos atvykimo į konkrečią vietą, gauna leidimą atitinkamoje vietoje apsistoti autobusui, iš anksto platina informaciją žmonėms apie vykstantį projektą bei atliekamus tyrimus, kviečia žmones pasitikrinti sveikatą ir atlieka kitus reikalingus organizacinius darbus. Šią veiklą asmenys vykdo savanoriškai.

Visa informacija apie projektą, įskaitant mobiliosios laboratorijos kelionių grafikus, visuomet būdavo ir yra skelbiama viešai ir , be abejo, ši informacija yra žinoma Vyriausiajai rinkimų komisijai. Maža to – 2016 m. pati LVŽS kreipėsi į komisiją dėl išaiškinimo, kaip rinkimų kampanijų metu vykdyti tęstinius projektus. Vyriausioji rinkimų komisija atsakė, kad tęstiniai projektai, kurių metu nėra agituojama, kalbama apie rinkimus ir pan., gali vykti nepriklausomai nuo rinkimų kampanijų.

Prasidėjus 2019 m. kovo 3 d. vyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų kampanijai, projekto „Saugokime vyrus“ vykdytojai yra nuolat puolami ir persekiojami, o valstybės institucijos – užverstos skundais. Tokiu būdu mobiliajai laboratorijai visokiais būdais yra trukdoma vykdyti savo misiją – tikrinti žmonių sveikatą.

Išpuoliai nesiliauja net ir po to, kai LVŽS atsižvelgė į Vyriausiosios rinkimų komisijos rekomendaciją ir nuo mobiliosios laboratorijos pašalino informaciją apie LVŽS ir R. Karbauskį.

Prevencija ir ankstyva diagnostika – du prioritetai, kurie ne kartą buvo akcentuojami LVŽS rinkių programose.

„Visada manėme, kad šiuos prioritetus svarbu ne tik deklaruoti, bet ir pabrėžti asmeniniu pavyzdžiu. Todėl LVŽS yra ilgametė projekto „Saugokime vyrus“ partnerė, savanoriška veikla prisidedanti prie šio projekto tikslų įgyvendinimo“, – sako A. Širinskienė.

Projekto tikslai – padėti kaimiškųjų regionų rizikos grupės vyrams suvokti prostatos vėžio profilaktikos svarbą ir paskatinti juos atlikti prostatos specifinio antigeno koncentracijos kraujyje tyrimą. Taip pat yra siekiama atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į prostatos vėžio ir jo ankstyvosios diagnostikos problemą kaimiškuose regionuose.

Vien pernai metais, projekto „Saugokime vyrus“ vykdytojų – Medicina practica – ir savanorių bendro darbo dėka buvo patikrinta daugiau kaip 4400 vyrų ir rasta per 700 padidėjusių PSA reikšmių. Projekto metu surinkti duomenys parodė, kodėl kaimo regionų vyrai profilaktiškai nesitikrina dėl prostatos vėžio. Tai lemia ištyrimo baimė, informacijos apie ligos simptomus ir pasekmes, informacijos apie tyrimo atlikimą trūkumas, laiko stoka. Įtakos turi ir sezoniniai darbai.

Parašykite komentarą