VEKS kartu su savivaldybėmis kurs viešųjų erdvių priežiūros standartus žiemos laikotarpiu

UAB „Optimus monitus”, teikianti konsultacijas viešųjų erdvių priežiūros klausimais, kartu šalies savivaldybių atstovais, Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacija, bei didžiausiuose miestuose dirbančiais viešųjų erdvių tvarkymo paslaugų tiekėjais pradėjo bendros darbo grupės būrimą. Jos pagrindinis uždavinys – parengti viešųjų erdvių tvarkymo kokybės standartus žiemos sezonu.

„Žiemą viešųjų erdvių priežiūros ypatumai yra visiškai kitokie, nei vasarą. Todėl bendrų kriterijų išsigryninimas palengvins tiek perkančiųjų organizacijų, šiuo atveju, miesto savivaldybės, tiek paslaugų tiekėjų kasdienybę, kadangi šie turės aiškias gaires, kaip darbai turi būti atlikti”, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Anot kitų savivaldybių atstovų, šiuo metu šalyje jau yra nustatyti valstybinės reikšmės kelių priežiūros žiemą standartai, tad nėra priežasčių neturėti standartų ir viešųjų erdvių priežiūrai.

„Šiemet turime kaip niekad daug kritulių žiemą ir kol vieni džiaugiasi sniego kalnais bei čiuožinėja nuo jų rogutėmis, kitiems tai sukelia daug galvos skausmo. Nuoseklių kokybės vertinimo standartų nebuvimas atveria kelią interpretacijoms. Pavyzdžiui, kas yra gerai nuo šaligatvių valomas sniegas? Vieniems gerai, kad jis bent truputį nuvalytas ir nereikia klampoti po pusnis, kitiems – kruopščiai nuvalytas iki plytelės ir pabarstytas druskos ir smėlio mišiniu. Todėl ir turime kalbėti apie vieningus standartus, kurie nepaliktų erdvės tuščioms insinuacijoms”, – sakė UAB „Optimus monitus” direktorė Ala Kuzmickienė.

Šiuos standartus siekiama parengti kaip įmanoma greičiau, kad juos taikyti būtų galima jau nuo artimiausios žiemos.

Anot jos, tokių standartų atsiradimas prisidės ir prie gamtosaugos. „Kiekvieną žiemą matome aplink medžius supiltus sniego kalnus. Tik retas susimąsto, kad žiemą sniegas būna prisotintas druskos, kuri gausiai pilama ant šaligatvių ir kitų dangų. Tirpdamas druskingas vanduo smelkiasi į giluminius dirvožemio sluoksnius ir taip patenka į želdinius, o druska – vienas greičiausių želdinių numarinimo būdų”, – mintimis dalinosi A. Kuzmickienė.

UAB „Optimus monitus” siūlomas produktas – Nyderlanduose naudojamos viešųjų erdvių kokybės vertinimo sistemos pagrindu parengta ir Lietuvos rinkai adaptuota sistema VEKS. Ji leidžia optimaliau valdyti viešuosius finansus bei biudžetus, efektyviau kontroliuoti teritorijų tvarkymo paslaugas teikiančių įmonių darbus, detalizuojant visus galimus želdinių tipus ir jų priežiūros vertinimo kriterijus.

Šiais metais „Optimus monitus” planuoja išleisti jau antrąją VEKS dalį, kuri apims dar dvi naujas sritis – mažosios architektūros elementų ir infrastruktūros priežiūrą. Kartu šią redakciją planuojama papildyti ir šiuo metu kuriamais viešųjų erdvių priežiūros standartais žiemos sezonu.

Parašykite komentarą