Kėdainių kautynių šimtmetyje – padėka Nepriklausomybės kovų dalyviams ir jaunųjų šaulių pasižadėjimas

Kėdainių kautynių šimtmetyje – padėka Nepriklausomybės kovų dalyviams ir jaunųjų šaulių pasižadėjimas

Vasario 9 dieną Kėdainiuose buvo minimos Nepriklausomos Lietuvos kautynių su bolševikų kariuomene šimtosios metinės. Renginiai, kurie truko visą dieną, prasidėjo minėjimu prie restauruoto paminklo pirmajam Nepriklausomybės kovose žuvusiam savanoriui Povilui Lukšiui.

Renginyje Taučiūnuose (Vilainių seniūnija) dalyvavo Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius ir kiti savivaldybės administracijos vadovai, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadai ir atstovai, Lietuvos šaulių sąjungos vadai ir atstovai.

„Ne tik minėdami šią datą, bet ir kasdien privalome prisiminti, kad laisvė yra didžiulė vertybė, kurią visuomet privalome būti pasirengę apginti. Būtent tai padarė ir Povilas Lukšys, ir daugelis kitų didvyrių, už Lietuvos laisvę paaukoję daugiausiai, ką tik gali paaukoti žmogus, – savo gyvybę. Ši žūtis – įsipareigojimas mums toliau savo darbais stiprinti iškovotą nepriklausomybę, o ši žūtis mūsų jaunimui – tai įsipareigojimas saugoti atminimą mūsų brolių, kurie padėjo galvas už mūsų šalies laisvę“, – minėjime kalbėjo Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius.

Nepriklausomybės kovų iškilmingame minėjime dalyvavęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas pabrėžė, kad anuomet tik atkurtos valstybės kūrėjai turėjo stiprų savanorystės jausmą, dėl kurio nebuvo pasiduota daug stipresnio priešo – Rusijos kariuomenės – užmačioms.

Žuvusieji už Lietuvos laisvę pagerbti tylos minute. Padėta gėlių prie paminklo P. Lukšiui.

Vėliau buvo aukojamos Šv. Mišios Šv. Jurgio bažnyčioje. Po mišių iškilminga eisena užtvindė visą Kėdainių senamiestį. Savanoriai, šauliai, savivaldybės administracijos vadovai ir atstovai, Kėdainių rajono mokiniai žygiavo link Dotnuvos gatvės kapinių, prie P. Lukšio bei dar 65 savanorių amžino poilsio vietos ir paminklo Laisvės gynėjams.

Simboliška, kad būtent šioje vietoje, kur amžiams atgulė žmonės, prieš šimtmetį, neleidę užgesti mūsų šalies laisvei, praėjus vienam amžiui jaunieji šauliai skaitė pasižadėjimą, o nauji šauliai davė priesaiką.

Vakare Kėdainių kultūros centre vyko koncertas „Tėvynei pašaukus“. Renginio metu Kėdainių krašto muziejaus istorikas Vaidas Banys skaitė pranešimą „Pirmosios Lietuvos kautynės Kėdainių apylinkėse“, o karo istorikas, Lietuvos kariuomenės vado patarėjas, prof. Valdas Rakutis papasakojo apie vokiečių vaidmenį Lietuvos nepriklausomybės kovose.

Skambiomis dainomis širdis džiugino Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras ‚Aidas“, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras, Kėdainių rajono moksleiviai bei kiti atlikėjai.

Kėdainių rajono savivaldybės informacija, 69557

Parašykite komentarą