In memoriam RAISA ŠMURIGINAITĖ (1931 09 05 – 2019 02 11)

Gerbiamieji,

Su liūdesiu pranešame, kad šių metų vasario 11 d., eidama 89-uosius metus, Anapilin iškeliavo dailininkė, grafikė bei tapytoja, Lietuvos dailininkų sąjungos narė Raisa Šmuriginaitė (1931 09 05 – 2019 02 11).

Su dailininke Raisa Šmuriginaite galima bus atsisveikinti rytoj, vasario 13 d., nuo 9 iki 12 val. Šv. Petro ir Povilo bažnyčios šarvojimo salėje, adresu Antakalnio g. 1, Vilnius. Laidotuvės vyks vasario 13 d. 12 val.

Raisa Šmuriginaitė gimė 1931 m. Panevėžio mieste. 1949 m. įstojo į Vilniaus Valstybinį Dailės Institutą, tapybos fakultetą. Baigusi institutą, 1955 m. pradėjo dirbti kombinate „Dailė“, kartu bendradarbiaudama žurnalų redakcijose, grožinės literatūros leidykloje. 1967 m. R. Šmuriginaitė įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungą ir nuo tada pradėjo dalyvauti tapybos, pramoninės grafikos ir įpakavimo parodose Lietuvoje ir užsienyje.

1962 m. dailininkė pradėjo dirbti centriniame projektavimo biure, techninės estetikos skyriuje. 1962-1967 m. dirbo taros ir įpakavimo biure, pramoninėje grafikoje. Dailininkės sukurti projektai ne kartą buvo įvertintisuteikiant premijas: Spalio 50-mečio jubiliejaus proga organizuotuose konkurse – I, II, III premijas, Maisto pramonės, Mėsos ir pieno pramonės ministerijų konkursuose I, II, III premijas.

Kaip teigia dailininkė R. Gabrėnaitė: „Dailininkės Raisos Šmuriginaitės pramoninės grafikos darbai yra profesionalūs, atitinka gaminių specifiką, reklamiški, skoningi ir išradingai komponuoti. Firminiai ženklai turi išraiškingą grafišką liniją, yra lakoniški ir tiksliai išreiškia pramonės charakterį“.

Nuo pastarojo teiginio nenutolsta dailininkė Vlada Černiauskaitė: „Raisa Šmuriginaitė tinkamai komponuoja šriftą, gražiai išnaudoja spalvines plokštumas ir sėkmingai išsprendžia sudėtingus reikalavimus tinkamai pritaikydama ir realistinį piešinį ir stilizaciją“.

Apie dailininkės R. Šmurginaitės kūrybą atsiliepia dailininkė Lelija Bičiūnaitė: „Raisos Šmuriginaitės darbai pasižymi originalumu, skoninga spalvine gama, naudojamų priemonių saikingumu. “

Lietuvos dailininkų sąjungos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą velionės giminaičiams, kolegoms bei visiems pažinojusiems dailininkę.

Parašykite komentarą