Pirmoji Nacionalinė J. Basanavičiaus premija įteikta rašytojui H. Gudavičiui ir fotomenininkui A. Černiauskui

Rašytojui, gamtininkui, kraštotyrininkui Henrikui Gudavičiui ir fotomenininkui Algimantui Černiauskui trečiadienį Kultūros ministerijoje įteikta Nacionalinė Jono Basanavičiaus premija.

2018 metų Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją dviem kartu kuriantiems etninės kultūros atstovams už sukauptus lietuvių etninės kultūros šaltinius ir jų sklaidą, tradicinės gamtojautos raišką kūryboje, Dainavos krašto savimonės ugdymą įteikė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ir kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Ši premija – už tai, kas jungia mus visus, už tai, kas grąžina mus prie brangių dalykų – šaltinių ir jų ištakų, kur gimsta žemės gyvybė. Laureatų kūryboje šita žemės gyvybė ir yra mums perteikiama, nuoširdžiai už tai dėkoju Henrikui Gudavičiui ir Algimantui Černiauskui. Džiaugiuosi, kad jų dėka tokia pakilia dvasia galime pasitikti Valstybės atkūrimo šventę“, – sveikinamas laureatus sakė ministras M. Kvietkauskas.

Bendraautorių H. Gudavičiaus ir A. Černiausko meninė, publicistinė, etnokultūrinė ir edukacinė veikla nusipelnė garbingo įvertinimo už jų kūrybinio bendradarbiavimo laikotarpiu Dzūkijos nacionaliniame parke per 25-erius metus surinktą, užrašytą, nufotografuotą ir publikuotą lietuviškosios etninės kultūros istoriniams tyrimams vertingą ir reikšmingą medžiagą – Dainavo krašto ir jos gyventojų unikalumą atskleidžiančias knygas ir leidžiamą Dzūkijos nacionalinio parko laikraštį „Šalcinis“.

Per pastaruosius penkerius metus buvo išleistos Henriko Gudavičiaus parašytos ir Algimanto Černiausko fotografijomis iliustruotos knygos: ,,Klaidžioja kažkas prie Krūčiaus“, ,,Gamtmeldžio sodas“, ,,Laiškai iš kaimo“, ,,Nerūpėjo niekur išvažiuoti“, ,,Tarp žemės ir dangaus“. Jose atskleidžiamas Dainavos krašto gamtos, kraštovaizdžio, vietos žmonių ryškūs paveikslai, senųjų kaimų kultūrinio ir dvasinio paveldo lobiai.

Nuo 1992 m. rašytojo H. Gudavičiaus sumanymu leidžiamas ir fotomenininko A. Černiausko nuotraukomis iliustruojamas laikraštis ,,Šalcinis“ atspindinti ir aiškina Dainavos krašto kalbinės kultūros, etikos ir estetikos, papročių ir tradicijų vertybes. 2017 m. pasirodė šimtasis šio etnokultūrinės raiškos ir edukologinės krypties laikraščio numeris. Fotomenininkas A. Černiauskas kartu su broliu Mindaugu Černiausku nuolat rengia savo darbų parodas etnokultūrine ar gamtine tematika įvairiuose Lietuvos miestuose ir užsienio šalyse.

Kultūros ministerijos iniciatyva J. Basanavičiaus valstybinę premiją Vyriausybė įsteigė 1992 m., 2018 metais ji įgijo nacionalinės premijos statusą ir kaip tokia šiandien buvo įteiktą pirmą kartą. Premija kasmet skiriama už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Premijos dydis yra 800 bazinių socialinių išmokų. Kai premija skiriama grupei, ji paskirstoma po lygiai kiekvienam asmeniui.

Parašykite komentarą