Vyriausybės kanceliarijoje – mokymai apie rinkimų apsaugą nuo užsienio valstybių kišimosi

Vasario 12 – 13 d. LR Vyriausybės kanceliarijoje vyko Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijų centro Helsinkyje (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) surengtas seminaras – stalo pratybos. LRVK Grėsmių valdymo ir prevencijos grupės organizuotame renginyje dalyvavo Vyriausiosios rinkimų komisijos, Respublikos Prezidento, Vyriausybės kanceliarijų, Krašto apsaugos, Užsienio reikalų, Teisingumo ministerijų, Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, teisėsaugos institucijų, žvalgybos tarnybų, kariuomenės atstovai.

Mokymuose ekspertai iš Švedijos, Suomijos bei Lenkijos dalinosi įžvalgomis apie visuomenės atsparumo svarbą rinkimų metu, patirtimi užkardant trečiųjų šalių pastangas neigiamai paveikti rinkimų eigą (nagrinėtas Švedijos parlamento rinkimų 2018 m. atvejis). Kompanija „Microsoft“ pasidalino mintimis apie galimą viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimą, ir turimais įrankiais užtikrinant informacinių tinklų saugumą rinkimų metu. Taip pat buvo aptartas atskirų institucijų vaidmuo stebint trečiųjų šalių bandymus darytį įtaką rinkimams, pristatytas galimas reagavimo į informacinius išpuolius modelis.

Antrą seminaro dieną Lietuvos valstybės institucijų atstovai dalyvavo stalo pratybose, kuriose imituojant fiktyvų užsienio valstybės kišimąsi į rinkimus, buvo siekiama pagerinti Lietuvos tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Šis renginys yra viena iš priemonių, skirtų valstybės institucijoms geriau pasirengti užkardant galimus užsienio valstybių kišimosi į rinkimų procesą veiksmus.

Vyriausybė skiria didelį dėmesį kovai su hibridinėmis grėsmėmis. Lietuva yra viena iš Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijos centro steigėjų, delegavusi į šį centrą ekspertą. Vyriausybės darbų programoje numatyti ir įgyvendinami veiksmai, skirti geresniam hibridinių grėsmių užkardymo ir krizių valdymo koordinavimui įgyvendinti: Vyriausybės kanceliarijoje įkurtas Grėsmių valdymo ir krizių prevencijos biuras, padedantis Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisijai koordinuoti valstybės institucijų veiksmus nacionalinio saugumo užtikrinimo srityje. Šiuo metu baigiama kurti grėsmių nacionaliniam saugumui nustatymo, vertinimo ir perspėjimo sistema, kuri grindžiama stebėjimo indikatoriais.

Parašykite komentarą