Seime eksponuojama Užgavėnių kaukių paroda

Pridedamos parodos autoriaus asmeninio archyvo nuotraukos

Vasario 25 d., pirmadienį, 15 val. Seimo III rūmų parodų galerijoje atveriama tautodailininko Sauliaus Tamulio kaukių paroda „Nuo Užgavėnių iki Užgavėnių“.

Parodoje eksponuojama 141 iš medžio drožta kaukė. Parodos iniciatorius – Seimo Kultūros komitetas ir Vilniaus etninės kultūros centras. Parodą atvers Seimo narys Tomas Tomilinas, susirinkusiuosius linksmins Šiaulių krašto tautodailininkų folkloro ansamblis „Margulis“ (vad. Paulius Vaišnoras).

Paroda veiks iki kovo 8 d.

Saulius Tamulis – Šiaulių tautodailininkų sąjungos, tautodailininkų folkloro ansamblio „Margulis“, Šiaulių žemaičių sąjungos „Saulaukis“ narys, ne tik Lietuvoje pagarsėjusios papūgos Žako Albiniuko, traukiančio patriotines skanduotes, šeimininkas.

S. Tamulis jau dvidešimt vienus metus nepaleidžia kalto iš rankų. Vaikystėje pirmąkart pamatęs persirengėlius, Saulius susižavėjo Užgavėnėmis. Vėliau už paskolintą pasivažinėti motorolerį romų tautybės vaikinukui iš jo gavo dovanų gana gražią raganos kaukę. Taip, žiūrėdamas į ją, puoselėjo mintį ir pats pabandyti ką nors tokio pasidaryti. Galiausiai išdrįso. Išbandė įvairias technikas, bet pirmoji dėmesio verta kaukė buvo pagaminta papjė mašė technika. Vėliau S. Tamulis pabandė kaukę išdrožti iš medžio. Daugybę apdovanojimų pelnęs meistras prisimena, kad ta kaukė buvo nelabai vykusi. Gavęs kvietimą dalyvauti Šiauliuose rengtoje tautodailės parodoje, S. Tamulis pasiūlė tris papjė mašė kaukes ir vieną medinukę. Vėliau paaiškėjo, kad ši net pateko į katalogą. Tai ir sužadino dar didesnį norą kurti.

Be kaukių nagingas šiaulietis drožia ir tradicinius žaislus: suktukus, paukštukus, šaukštus. Bet kur buvęs, kur nebuvęs, žiūrėk, ir vėl kaukę sukuria.

„Man Užgavėnės tapo nuostabia švente – geriausia ir įdomiausia metuose, tad nežadu sustoti, drošiu kaukes tol, kol turėsiu sveikatos“, – teigia užsispyręs žemaitis. Jo kolekcijoje – jau apie keturis šimtus kaukių. 2017-aisiais jos buvo eksponuojamos 8-iose parodose Trakuose, Panevėžyje, Velžyje, Kelmėje, jubiliejinėje tautodailininkų parodoje Vilniuje, Liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, Vokietijoje. Dalį S. Tamulio kaukių Kijevo lietuvių sekmadieninės mokyklos mokiniai pristatė Ukrainos nacionaliniame buities muziejuje Pirogovo mieste vykusios Užgavėnių šventės metu. Tautodailininko kaukės taip pat buvo eksponuojamos Lietuvos Respublikos ambasadoje Kijeve.

Tradicinių kaukių drožėjo kūriniai nuolat pripažįstami kaip geriausi ir pelno prizines vietas. S. Tamulis svajoja kada nors įkurti savo kaukių muziejų Šiauliuose. Bet šį siekį įgyvendinti meistras ryšis kiek vėliau. Kol kas svarbiausia jo misija – savo kaukėmis žadinti žmonių norą puoselėti Užgavėnių tradicijas.

 

Parašykite komentarą