Teismas: VRK netinkamai įgyvendino rinkimų įstatymo įtvirtintą teisę

2019 m. vasario 28 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas išnagrinėjo pareiškėjų visuomeninio rinkimų komiteto „Gedimino miestas“, visuomeninio rinkimų komiteto „Junkis“,
visuomeninio rinkimų komiteto „Vilniečių „Lokys“ ir visuomeninio rinkimų komiteto „Vilnius gali“ skundą atsakovui Lietuvos Respublikos vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), trečiajam suinteresuotam asmeniui viešajai įstaigai Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) dėl veiksmų pripažinimo neteisėtais.

Nors teisėjų kolegija (susidedanti iš teisėjų Audriaus Bakavecko, Arūno Dirvono ir Mildos Vainienės), pripažino, kad atsakovas VRK netinkamai įgyvendino pareiškėjų kandidatams į savivaldybių tarybų narius Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 48 straipsnio 1 dalyje įtvirtintą teisę nemokamai naudotis nacionalinėmis visuomenės informavimo priemonėmis, tačiau pareiškėjų reikalavimo įpareigoti Komisiją sudaryti galimybę pareiškėjams (jų atstovams) pasinaudoti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 48 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta teise nemokamai naudotis Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, užtikrinant realų šios teisės įgyvendinimą iki rinkimų, išsprendimas ir tenkinimas iš esmės yra negalimas dėl rinkimų agitacijai skirto laiko pabaigos likus itin trumpam terminui, taigi Komisija per tokį trumpą laiką negalėtų įvykdyti tokio įpareigojimo. Teisėjų kolegija nusprendė pareiškėjų visuomeninių rinkimų komitetų „Gedimino miestas“, „Junkis“, „Vilniečių Lokys“ ir „Vilnius gali“ skundą atmesti.

Doc. dr. Andrius Stasiukynas „Junkis“ kandidatas į Vilniaus miesto merus teigia, kad, apribojusi nemokamą rinkimų agitaciją internetu, (VRK) pažeidė ne tik kandidatų, bet ir rinkėjų teisę susipažinti su kandidatais ir jų programomis. Padarytą žalą rinkėjams ypač didina ta aplinkybė, jog šių metų savivaldos rinkimuose dalyvauja net 97 visuomeniniai komitetai, į rinkimus atvedę daugybę naujų žmonių, su kuriais rinkėjai neturėjo galimybės susipažinti.

Parašykite komentarą