IV Knygos meno paroda 2018: Iliustracijos

Renginio tipas: Paroda
Renginio data: Penktadienis, 2019 m. kovo 8 d.
Renginio pradžia: 17:00
Renginio pabaiga: Šeštadienis, 2019 m. balandžio 20 d.
Renginio vieta: Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija, J. Basanavičiaus 45, Kėdainiai

Jau antrą dešimtmetį vykstanti knygos meno paroda yra ketvirtoji, ji atpažįstama pagal jos logotipą, kurį sukūrė Romas Orantas (1949–2012). Parodos kuratorės – dailininkės Ieva Babilaitė, Nijolė Šaltenytė ir dailėtyrininkė Jolita Liškevičienė. Paroda rengiama kas treji metai, joje eksponuojama pastarųjų trejų metų knygos dailininkų kūryba. Tai paroda-konkursas, jos tikslas – skatinti knygos meno kokybę, novatoriškumą, naujų dailės formų ir meno kalbos paieškas. Šiemet knygos meno parodoje pristatomi 34 Lietuvos knygos dailininkai. Įdomiausiems kūriniams atrinkti ir premijas bei diplomus paskirti yra kviečiama šios srities profesionalų komisija. Parodą lydi parodos katalogas, kurio dizainą šiemet sukūrė dizainerė Laura Varžgalytė.

I premijos laureate paskelbta dailininkė Lina Itagaki (g. 1979) už iliustracijas Jurgos Vilės knygai Sibiro haiku (Aukso žuvys, 2017). Tai pirmoji abiejų kūrėjų knyga, siekianti supažindinti vaikus su tremtimi, su mūsų senelių ir prosenelių istorija. Sibiro haiku iliustracijos įvertintos už inovatyvią formą, iliustracijų meninį įtaigumą, darnią vaizdo ir žodžio vienovę. II premija paskirta neseniai debiutavusiai jaunai dailininkei Monikai Vaicenavičienei (g. 1991) už iliustracijas jos pačios knygai Per balas link aušros: pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus (Tikra knyga, 2018). Dailininkės iliustracijos apdovanotos už emocinį paveikumą ir dailės raiškos darną. III premija paskirta neseniai iškilusiai ir jau žinomai menininkei Aušrai Kiudulaitei (g. 1978) už Mariaus Marcinkevičiaus knygą Draugystė ant straublio galo (Tikra knyga, 2017). Parodoje eksponuojamos  iliustracijos iš antrosios dailininkės knygos ir apdovanotos už profesionalią iliustracijų raišką ir dinaminę spalvų žaismę.

Algirdo Steponavičiaus premija, kurią remia Lietuvos dailininkų sąjunga, paskirta Vilniaus dailės akademijos absolventei Simonai Jurčiukonytei (g. 1994) už iliustracijas autorinei knygai Istorija ne apie spyglį (2018). Iliustracijos atspaustos litografijos ir medžio raižinio technikomis, didelio formato lakštus galima apžiūrėti iš abiejų pusių. Premija paskirta už tradicijų tąsą ir inovatyvią meninę formą.

Diplomais apdovanotos dar trys jaunos Lietuvos iliustruotojos. Rasa Jančiauskaitė (g. 1991) parodoje eksponuoja Mariaus Marcinkevičiaus knygos Maži eilėraščiai mažiems (Tikra knyga, 2018) iliustracijas, apdovanotas už nepaprastą linijos iškalbingumą. Laima Matuzonytė (g. 1996) parodoje eksponuoja autorinės knygos ciklą Žmogus su stalo kojomis (2018). Iliustracijos apdovanotos už dinamiškumą, gražią teksto ir vaizdo dermę. Dar viena Vilniaus dailės akademijos grafikos katedros absolventė Greta Alice Liekytė (g. 1992) parodoje pristato dviejų kūrinių – Aido Jurašiaus Naktis su raktininku: pasakos žmonėms ir kitiems tolimojo kaimo gyventojams (2016) ir Ričardo Gavelio Vilniaus pokerio (2018) – iliustracijas, kurios išsiskiria vaizdų tankiu su taikliais šaržo elementais. 

Knygos meno paroda Kėdainiuose, Janinos Monkutės-Marks muziejuje pristatoma pirmą kartą. 

Parodos remėjas: Lietuvos kultūros taryba

Organizatorius: Vilniaus grafikos meno centras, galerija “Kairė-dešinė”

Partneris: Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija

Parašykite komentarą