Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės tostas per oficialią vakarienę Sakartvelo Prezidentės garbei

Jūsų Ekscelencija, Ponia Prezidente,

Ponios ir ponai,

Džiaugiuosi galėdama pasveikinti Sakartvelo Prezidentę, atvykusią į Lietuvą vieno pirmųjų savo užsienio vizitų.

Lietuva ir Sakartvelas – dvi drąsios valstybės, mylinčios ir branginančios laisvę.

Nepaisant mus skiriančių tūkstančių kilometrų, jaučiamės labai artimi. Žvelgdami vieni į kitus atpažįstame panašią istorinę patirtį, mus vienijančią pasipriešinimo okupantams dvasią bei ryžtą išsaugoti savo kultūrą ir tautinį savitumą. 

Pernai su pasididžiavimu minėjome atkurtų valstybių šimtmečius. Gegužę lankydamasi Tbilisyje turėjau galimybę pasidžiaugti, kad lietuviškai Jūsų šalies pavadinimas skamba taip, kaip ir kartveliškai – Sakartvelas, bei padėkoti, kad Lietuva kartveliškai skamba taip pat, kaip lietuviškai – Lietuva.

Mes gerai suprantame vieni kitus, nes šiandien prieš mus ir vėl yra iškilusios panašios grėsmės ir iššūkiai. Dalis Sakartvelo tebėra okupuota, nedraugiškos kaimynės militaristiniai veiksmai grasina ir Lietuvai, ir visai tarptautinei bendruomenei.

Todėl taip aktyviai remiame Sakartvelo siekį kuo labiau priartėti prie Europos Sąjungos ir NATO bei užsitikrinti patikimų sąjungininkų pagalbą. Esame įsitikinę, kad savo istorine ir politine patirtimi Jūsų šalis taip pat gali daug prisidėti prie saugios ir demokratiškos Europos kūrimo.

Jūsų Ekscelencija, Ponia Prezidente,

Stiprios moterys Sakartvelo istorijoje užima ypatingą vietą. Karalienė Tamara dar viduramžiais parodė pasauliui, kiek daug galima pasiekti sumanumu, ryžtu ir puikiu vadovavimu.

Ir šiomis dienomis matome, kad sudėtingais laikais moterys taip pat drąsiai prisiima atsakomybę už savo šalies ateitį.

Norėčiau pakelti taurę už Lietuvos ir Sakartvelo draugystę, kuriai nebaisūs nei atstumai, nei mus skiriančios jūros ir kalnai!

ლიეტუვა-საქართველოს მეგობრობას გაუმარჯოს!

Parašykite komentarą