Mokymai „Linkėjimai, maistas“ – norintiems tobulinti vartojimo įgūdžius

Nemokami mokymai darbo vietose

Lietuvos vartotojų institutas (LVI) pradėjo mokymų darbo vietose maratoną: žaismingai pavadintuose mokymuose vartotojams aiškinama, ką daryti, kad namuose susidarytų mažiau maisto atliekų, ir kodėl tai svarbu. „Linkėjimai, maistas“ – tai ir LVI inicijuotos tarptautinės kampanijos, įgyvendinamos 6 ES šalyse, pavadinimas; jos simbolis – Žemės gaublį primenanti lėkštė su maistu.

Mokymų „Linkėjimai, maistas“ skelbimas sulaukė didelio susidomėjimo. LVI mokymų komanda jau viešėjo Vilniaus ir Alytaus miestų bei Šiaulių ir Utenos rajonų savivaldybėse, o netrukus vyks į Kauną, Panevėžį ir kitus miestus.

„Nors mūsų mokymai labai praktiški, visų pirma siekiame paaiškinti vartotojams, kad maisto švaistymas – didžiulis iššūkis žmonijai, jo poveikis ir pasekmės – globalios, taigi dėdami pastangas, kad maisto atliekų namuose susidarytų mažiau, visi kartu ir kiekvienas atskirai prisidedame prie aplinkosauginių ir socialinių problemų sprendimo“, – sako LVI ekspertė, VDU Gamtos mokslų fakulteto docentė Renata Dagiliūtė, konsultuojanti LVI mokymų komandą.

Tyrimai rodo, kad viena dažniausių priežasčių, dėl kurių maistas atsiduria šiukšliadėžėse – neapgalvotas maisto pirkimas. Per dideli namuose paruoštų valgių kiekiai – dar viena labai dažna maisto švaistymo priežastis.

Skatina kūrybišką požiūrį

Mokymai darbovietėse paprastai rengiami darbuotojų įgūdžiams ugdyti, tačiau šie mokymai – kitokie.  „Į darbuotojus kreipiamės kaip į vartotojus. Kaip išvengti tokių situacijų, kai nesuvalgyto ar „nepraimto“ maisto namuose susikaupia tiek, kad nebepavyksta jo suvartoti? Pateikiame naudingų patarimų, skatiname kūrybišką požiūrį į maisto likučius ir primename auksines taisykles, kaip tinkamai laikyti maistą, kad jis nesugestų ir išliktų skanus“, – paaiškina LVI koordinatorė Eglė Pieslikaitė.

Mokymų metu daug bendraujama su auditorija, nes rengėjai kelia sau tikslą paskatinti vartotojų savistabą ­– pavyzdžiui, kokius produktus išmetame dažniausiai ir kodėl? – ir dalijimąsi patirtimi (kaip panaudoti maisto likučius?).

Mokymų dalyviams nuobodžiauti neleidžia interaktyvūs elementai: komandinis žaidimas, auditorijos apklausa, kurios rezultatai stebimi gyvai ekrane, diskusija.

Pakvies į maisto ruošimo „laboratorijas“

Mokymams naudojamos LVI parengtos šviečiamosios priemonės maisto tausojimo tema: žinomo animatoriaus Iljos Bereznicko sukurti filmai, iliustruojantys globalius maisto (nesu)vartojimo ir švaistymo padarinius (miškų kirtimas, bičių nykimas, vandens išteklių problema); LVI ekspertų drauge su partneriais penkiose ES šalyse parengti teminiai leidiniai: „ne tuščia“ vartotojo užrašinė ir „Naudinga knygelė apie tai, ko nesuvalgome“. Šios ir kitos priemonės laisvai prieinamos projekto svetainėje.

Mokymai „Linkėjimai, maistas“ rengiami didesniuose Lietuvos miestuose. Tyrimai rodo, kad maisto daugiau švaisto didesnių miestų gyventojai ir šeimos su mažamečiais vaikais.

LVI dar šiais metais ruošiasi surengti ir praktinių užsiėmimų: maisto ruošimo „laboratorijose“ patyrę praktikai pademonstruos auditorijai, kaip sumaniai ir tausiai vartoti maistą, kad nesusidarytų atliekų, ir kaip maisto likučius panaudoti ruošiant naujus valgius.

Projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga, Lietuvos vartotojų institutas ir partnerių organizacijos Bulgarijoje, Estijoje, Kroatijoje, Latvijoje ir Rumunijoje.

Parašykite komentarą