Seime bus pristatyta knyga „Šimtmečio žiedas. Mano laiškas Lietuvai“

2019 m. kovo 15 d. pranešimas žiniasklaidai

Kovo 20 d., trečiadienį, 14.30 val. Vitražo galerijoje (Seimo I r.) bus pristatyta knyga „Šimtmečio žiedas. Mano laiškas Lietuvai“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Pasaulio lietuvių metams.

Knygos rengėjus ir svečius pasveikins renginio globėjas Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pristatyme dalyvaus idėjos autorė ir knygos sudarytojos Aurelija Davydavičienė ir Žydrė Dargužytė-Černiauskė, redaktorė Danguolė Andrijauskaitė, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ bei LUMA nariai, laiškų autoriai, knygos rėmėjai. Meninę programą atliks chorų „Gaida“ ir „Monte Pacis“ vadovas, kompozitorius, dainininkas Arvydas Paulauskas, aktoriai Kristina Kazakevičiūtė ir Stanislovas Nacius.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga VšĮ sveikatos centras „Amžinoji sandora“ pakvietė parašyti laišką Lietuvai. Taip sukurta ir 2018 m. išleista knyga „Šimtmečio žiedas. Mano laiškas Lietuvai“ – unikalus leidinys, valstybės istorijos, kultūros, kalbos, tradicijų, istorinio paveldo ir dabarties atspindys.

Šiai knygos idėjai pritarė joje pasirašydami valstybės vadovai ir politikai, taip pat savivaldybės, mokslo, verslo ir švietimo įstaigos, VšĮ „Kaunas 2022“, Kauno valstybinė filharmonija, Maironio lietuvių literatūros muziejus, VšĮ „Č. Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“ ir kt. institucijos. Knygos „Šimtmečio žiedas. Mano laiškas Lietuvai“ globėjai yra prelatas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius habil. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas ir Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys Vytauto Didžiojo universiteto profesorius habil. dr. Vytautas Kaminskas.

Knygoje, kuri buvo atvira visiems autoriams, iš viso yra 500 laiškų, 120 piešinių ir profesionalių menininkų darbų reprodukcijų, 850 nuotraukų ir 20 vaizdo siužetų. Net 150 laiškų gauta iš pasaulio lietuvių bendruomenių (Australijos, Danijos, Italijos, JAV, Kanados, Lenkijos, Nyderlandų, Rusijos, Švedijos, Vokietijos ir kt.). Tai ir moksleivių, ir studentų, ir žmonių, daug pasiekusiųjų profesinėje srityje bei versle, ir senjorų laiškai. Nuotraukose ir tekstuose atspindėta kultūrinio ir visuomeninio Lietuvos gyvenimo panorama: Šventojo Tėvo Pranciškaus vizitas 2018-ųjų rugsėjį, jubiliejinės Vasario 16-osios švenčių akimirkos Lietuvoje ir pasaulyje, akcija „100 Vilniaus laužų“, skulptūros „Laisvės karys“ Kaune ir paminklo J. Zvartendijkui – Nyderlandų Karalystės garbės konsului Lietuvoje 1940 m. – atidengimas, Dainų šventės „Vardan tos…“ akimirkos, „Kultūros sostinė 2022“ ir kiti renginiai.

Leidinyje įdiegtas ir interaktyvus variantas: parsisiuntus knygos programėlę, galima išvysti vaizdo siužetus, kaip Lietuvoje ir pasaulyje buvo švenčiamas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, kaip vyko šios knygos sutiktuvės ir pristatymo renginiai.

Knygą „Šimtmečio žiedas. Mano laiškas Lietuvai“ galima skaityti kaip tautos istorijos ir kultūros metraštį.

Nuoroda į knygos ištrauką

Daugiau informacijos:

Idėjos autorė ir knygos sudarytoja

gydytoja Aurelija Davydavičienė

VšĮ Sveikatos centras „Amžinoji sandora“ vadovė

Mob. 8 685 67767, el. p. amzinojisandora@gmail.com

Parašykite komentarą