EVT – dėmesys „Brexitui“, prekybai ir kovai su dezinformacija

Trečiadienis, kovo 20 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė rytoj, kovo 21 d., išvyksta į Briuselį, kur dalyvaus dvi dienas truksiančioje Europos Vadovų Taryboje (EVT).

Tradiciškai Belgijos sostinėje susirinkę ES šalių lyderiai pirmąją susitikimo dieną diskutuos „Brexito“ klausimu. Artėjant kovo 29-ajai – JK išstojimo iš ES dienai – bus sprendžiama dėl galimybių nukelti „Brexito“ datą. Tam reikalingas vienbalsis ES šalių pritarimas.

Taip pat vyks diskusijos globalios prekybos klausimais, pasirengimas balandžio 9 d. rengiamam ES ir Kinijos viršūnių susitikimui. Daug dėmesio bus skirta abipusiškumo principo ir vienodų konkurencinių sąlygų ES rinkoje bei viešųjų pirkimų sektoriuje užtikrinimui, 5G interneto tinklų ir trečiųjų šalių investicijų į strateginius sektorius saugumo klausimams.

Antrąją EVT dieną ES šalių vadovai kartu su Islandijos, Norvegijos ir Lichtenšteino premjerais paminės 25-erių metų Europos ekonominės erdvės jubiliejų.

Briuselyje taip pat bus aptartos Europos semestro rekomendacijos ES ir euro zonai. Vasario mėnesį pateikta Europos Komisijos ataskaita pabrėžia, kad Lietuva padarė ribotą pažangą. Nors ekonomika augo 3,6 proc., didėjo investicijos ir mažėjo infliacija, tačiau Lietuvoje pajamų nelygybė ir skurdas išlieka vieni didžiausių visoje ES, žemas pensijų pakankamumas, didelis atotrūkis tarp regionų, trūksta nuoseklios regioninės plėtros strategijos, nepakankama švietimo kokybė, žemesnis nei ES vidurkis investicijų inovacijoms lygis.

Minėtos ataskaitos pagrindu Europos Komisija parengs rekomendacijas kiekvienai ES šaliai, kurios bus patvirtintos birželio EVT.

Valstybių vadovai taip pat aptars vidaus rinkos, klimato kaitos ir kovos su dezinformacija klausimus. EVT bus pateikta pirmoji pernai parengto bendro Europos išorės veiksmų tarnybos ir Komisijos kovos su dezinformacija veiksmų plano ataskaita. ES šalių lyderiai įvertins pažangą kuriant Greitojo įspėjimo platformą (Rapid Alert System – RAS), kuri padės operatyviai keistis informacija apie melagingas naujienas, jas tikrinti ir laiku dekonstruoti.

Parašykite komentarą