Seimo LSDD frakcijos pranešimas: „J. Bernatonis pristato iniciatyvą dėl teismų tarėjų įteisinimo. Tai padidins teismų sistemos skaidrumą“

2019 m. kovo 21 d. pranešimas žiniasklaidai

Kovo 21 d. Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos narys, Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Juozas Bernatonis pristato iniciatyvą dėl Konstitucijos pataisų, kuriomis būtų įteisinti teismų tarėjai. Seimo URK pirmininkas J. Bernatonis įsitikinęs, kad visuomenės atstovų – tarėjų – įtraukimas į teismų darbą mūsų teismų sistemą padarytų skaidresnę ir atviresnę.

„Mūsų parengtame projekte siūloma nustatyti, kad įstatymo nustatytais atvejais ir tvarka kartu su teisėjais bylas nagrinėja ir sprendimus priima ir piliečiai, davę tarėjo priesaiką. Tokia Konstitucijos nuostata įpareigotų įstatymiškai įtvirtinti tokį teisinį reguliavimą, pagal kurį tarėjai turėtų sprendžiamąjį (o ne patariamąjį) balsą, t. y. kartu su teisėjais priimtų sprendimus nagrinėjamose bylose. Be to, atsižvelgiant į tai, kad asmuo, paskirtas teisėju, turi prisiekti, siūloma numatyti ir tarėjo priesaikos reikalavimą“, – sako LSDD frakcijos narys J. Bernatonis.

Projekte taip pat siūloma nustatyti, kad piliečių veikla vykdant tarėjų pareigas nebūtų laikoma priverčiamuoju darbu. Ši nuostata sudarys teisines prielaidas kviesti visuomenės atstovus atlikti tarėjo pareigas ir užkirs kelią galimiems ginčams. LSDD frakcijos narių įsitikinimu, teisėjų tarėjų instituto įtraukimas taptų papildoma apsauga nuo galimo poveikio teismui ir nuo paties teismo piktnaudžiavimo.

Visuomenės apklausų duomenimis, teismų sistema pasitiki tik 24 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų, todėl būtina imtis priemonių, kad pasitikėjimas teismais augtų. Seime įregistruotas Konstitucijos pataisas dėl teismų tarėjų pasirašė 47 Seimo nariai, atstovaujantys Lietuvos socialdemokratų darbo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijoms ir Mišriai Seimo narių grupei. Pritarus įstatymo projektui, pataisos įsigaliotų nuo 2021 m. sausio 1 d.

Parašykite komentarą