8-ojo ARS VIA aukciono rezultatai

Š. m. kovo 14 d., ketvirtadienį, Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys” įvyko jau 8-asis ARS VIA meno ir kolekcinių vertybių aukcionas. Jo metu buvo pristatyta 219 kūrinių pozicijų (lotų), pagal temas suskirstytų į 8 skyrius („Lietuvos dailė“, „Senosios knygos“, Lietuvos fotografija“ ir kt.). Iš 219 lotų buvo parduoti 124: tai sudaro 56,6 proc. viso aukciono kūrinių rinkinio. Aukciono metu ypatingo dalyvių dėmesio sulaukė rubrikoje „Lietuvos fotografija“ pristatyti darbai. Fotografija, kurioje užfiksuota knygnešė, prezidento dr. K. Griniaus pirmoji žmona Joana Pavalkytė – Griniuvienė (su kitoje pusėje esančiu K. Griniaus autografu) buvo parduota už 200 Eur sumą. Dėmesio sulaukė ir fotografų Juozapo Čechavičiaus, Jano Bulhako, Mirono Butkovskio kūriniai, kuriuose užfiksuotas Vilniaus miestas bei jo žmonės.

Jau tradicija tapo tai, kad skyrius „Senosios knygos“ sulaukia ypač didelio susidomėjimo: šio skyriuje buvo parduota apie 70 procentų visų pasiūlytų lotų. Tie dalyviams, tiek žiūrovams buvo įdomu stebėti, kaip kilo Vilniuje 1804 metais leisto laikraščio „Gazeta Litewska“ komplekto kaina: nuo pradinės 420 Eur sumos ji pakilo iki 1700 Eur, t.y. net 4 kartus. Net ir už tokią didelę sumą įsigijusiam pirkėjui tokio pirkinio galima tik pavydėti: jo rankose atsidūrė beveik pusė viso laikraščio tiražo (42 numeriai), kadangi laikraštis buvo leistas nepilnus metus ir pasirodė tik 104 numeriai.

Aukcione parduotas ir ryškiausias aukciono lotas – visame pasaulyje garsus vario graviūrų albumas pagal Pranciškaus Smuglevičiaus ir Vincenzo Brenna piešinius „Tito termų liekanos ir jų vidaus tapyba“ (išleistas 1776 m. Romoje). Albumas su vieno garsiausių lietuvių dailininko kūriniais parduotas už 32000 Eur sumą.

Aukciono metu varžytasi ir dėl skyriaus „Lietuvos dailė “ kūrinių: Adomo Galdiko kūrinio „Peizažas“ kaina aukcione kilo nuo 2800 Eur iki 4000 Eur., Leono Lino Katino kūrinio „Trys medžiai“ kaina nuo pradinės 380 Eur sumos pakilo iki 600 Eur. Vytauto Kasiulio tapybos darbas „Smuikininkas“ bei Jono Rimšos darbas „Kalnų upelis“ atitinkamai parduoti už pradines 4800 Eur ir 5500 Eur kainas.

Aukciono dalyviai abejingi neliko ir vilniečių dailininkų Jalmaro Hansono ir Stanislovo Bohušo Sestšencevičiaus darbams. J. Hansono kūrinys „Audringa jūra“ aukcione parduotas už 4000 Eur kainą (pradinė darbo kaina 3800 Eur), tuo tarpu  S. B. Sestšencevičiaus darbo „Turgus“ kaina nuo pradinės 950 Eur sumos pakilo iki 1600 Eur.

Aukcione dėmesio sulaukė ir senosios grafikos kūriniai, taip pat skyriuje „Įvairenybės“ pristatytos kolekcinės vertybės.

9-asis ARS VIA aukcionas įvyks š.m. gegužės 23 d. Detalesnė informacija apie aukcioną bus pateikiama ARS VIA aukciono tinklalapyje: https://arsvia.lt/ bei Facebook‘o paskyroje „ARS VIA aukcionas“.

Parašykite komentarą