Kultūros ministras: „Lietuviškas pasakojimas“ stiprina kultūrines jungtis su Izraeliu

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, su darbo vizitu viešintis Izraelyje, antradienį pasveikino čia vykstančio Lietuvos šiuolaikinės kultūros festivalio „Lietuviškas pasakojimas. Kultūros festivalis Tel Avive 2019“ svečius, dalyvius ir rengėjus.

Kultūros ministro teigimu, „Lietuviškam pasakojimui“ šiuolaikiniame Izraelyje yra svarbu tai, kad jis daugiabalsis, įvairus, gyvas.

„Lietuvių ir žydų kultūras, istoriją jungia daug praeities gijų, o šiandien akcentuojama, kad jaunesnioji karta, menininkai atranda, kaip plėtoti tas temas šiuolaikinio gyvenimo kodu, universaliu kodu ir atsigręžti vieniems į kitus dabartiniame pasaulyje. Didžiausias iki šiol Izraelyje surengtas Lietuvos kultūros pristatymas – „Lietuviškas pasakojimas“, truksiantis iki vasaros pradžios, pasakoja mūsų šalies menininkų – poezijos, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos, performanso, šiuolaikinio šokio ir kino kūrėjų – istorijas. Tikiu, kad jos padės Izraelio žmonėms pažinti Lietuvą kaip įdomią šiuolaikinės kultūros šalį. Tokią, kurios jie iki šiol nepažinojo“, – sakė kultūros ministras prieš vakarinį Lietuvos kamerinės muzikos dienos koncertą tarptautiniame Felicjos Blumental muzikos festivalyje.

„Lietuviškas pasakojimas“ čia vyko muzikos kalba: Lietuvos kompozitorių kūrinių programą atliko choras „Aidija“, fortepijono rečitalį surengė Andrius Žlabys. Muzikinę programą vakariniame koncerte su dideliu pasisekimu užbaigė Giedrės Šlekytės diriguojamo Izraelio kamerinio orkestro, „Aidijos“ ir solisto, akordeono virtuozo Martyno Levickio koncertas.

Vizito Izraelyje metu, siekdamas didesnio postūmio dvišaliam bendradarbiavimui įvairiose kultūros ir meno srityse, ministras susitiko su Izraelio Valstybės užsienio reikalų ministerijos Kultūros ir mokslo departamento direktoriumi Zivu Nevo Kulmanu. Susitikime pažymėta, kad artimiausiu metu numatoma pasirašyti jau parengtą Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Izraelio Valstybės Vyriausybės susitarimą dėl bendros kino filmų gamybos. Kalbėta, kad aktyvesnius mainus tarp Lietuvos ir Izraelio kultūros profesionalų turėtų paskatinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Izraelio Valstybės bendradarbiavimo švietimo, mokslo, kultūros, jaunimo reikalų ir sporto srityse 2019–2022 metų programa, kurios reikšminga dalis yra skirta kultūriniams ryšiams stiprinti. Abiejų susitarimų įgyvendinimą Izraelio pusėje koordinuoja Izraelio Valstybės užsienio reikalų ministerija.

Su Jeruzalės rašytojų festivalio ir tarptautinio Jeruzalės knygų forumo vadovais kultūros ministras aptarė Lietuvos ir Izraelio literatūros sklaidos abiejose šalyse klausimus. M. Kvietkauskas informavo, kad Lietuvos vertėjų sąjunga 2020-uosius ketina skelbti Izraelio literatūros metais, taip skatinant abiejų šalių autorių, vertėjų ir leidėjų bendradarbiavimą.

Susitikimuose su Izraelio nacionalinės bibliotekos, Izraelio nacionalinio muziejaus ir Tel Avivo meno muziejaus vadovais ministras M. Kvietkauskas kvietė aktyviau bendradarbiauti ir dalytis patirtimi su Lietuvos nacionalinio lygmens muziejais ir biblioteka.

Izraelyje vykusiuose susitikimuose kultūros ministras akcentavo, kad stiprinti kultūrines jungtis tarp abiejų šalių bus ypač palanku 2020-aisiais, kurie Lietuvoje bus pažymimi kaip Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metai. Šiuo sprendimu siekiama puoselėti daugiau negu 700 metų siekiančią Lietuvos žydų istoriją, kaip neatskiriamą Lietuvos istorijos dalį ir plėtoti visų gyvenančių Lietuvoje ir išvykusių iš Lietuvos žydų tautybės asmenų bendrystės su Lietuvos valstybe santykius.

Parašykite komentarą