Po svarstymo pritarta galimybei mokyklas, kuriose mokosi ne mažiau kaip 15 proc. specialiųjų poreikių turinčių vaikų, priskirti gimnazijoms

Seimas po svarstymo pritarė Švietimo įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIIP-1313(2), pagal kurias gimnazijoms būtų priskiriamos ir mokyklos, kuriose ne mažiau kaip 15 proc. viso mokinių skaičiaus sudarytų didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių ir (ar) vidutinį ir sunkų neįgalumą turintys mokiniai.

Už naujas nuostatas balsavo 69 Seimo nariai, susilaikė 2 parlamentarai. Tam, kad jos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Pasak pasiūlymo iniciatorių, tokiu būdu būtų pašalinta dirbtinai kuriama atskirtis specialiųjų poreikių turintiems vaikams, paskatinta jų integracija į visuomenę per mokyklą, suteikta galimybė mokytis nuo pirmos iki dvyliktos klasės toje pačioje ugdymo įstaigoje kartu su kitais moksleiviais ir įgyti vidurinį išsilavinimą.

Šiuo metu ilgoji gimnazija leidžiama tik tais atvejais, jei ji yra vienintelė mokykla gyvenamojoje teritorijoje, privati mokykla, taip pat mokykla, skirta specialių ugdymosi poreikių turintiems vaikams ar vykdanti specializuoto ugdymo krypties programą, kuriai reikalingas ugdymo nuoseklumas. Specialiųjų poreikių turintiems vaikams suteikiama galimybė mokytis ilgojoje gimnazijoje nuo pirmos iki dvyliktos klasės tik tuo atveju, jei tai yra specializuota mokykla, skirta moksleiviams, turintiems specialiųjų poreikių.

Jei Seimas pritars, naujos nuostatos įsigaliotų 2019 m. rugsėjo 1 d.

Parašykite komentarą