Seimo Pirmininko kalba, pasakyta parodos, skirtos Čekijos Respublikos, Lenkijos Respublikos ir Vengrijos narystės Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje 20-osioms metinėms paminėti, pristatyme

2019 m. kovo 28 d. pranešimas žiniasklaidai

Jų ekscelencijos ambasadoriai, gerbiamieji kolegos, svečiai, šis pavasaris dovanoja tokias gražias sukaktis – NATO Aljansui sukanka 70 metų, Višegrado šalys švenčia 20 metų, mes – 15 metų narystės jame jubiliejų.

Man labai malonu matyti Lenkijos, Čekijos ir Vengrijos atstovus ir pasveikinti juos šia proga asmeniškai. Prieš 20 metų šios šalys žengė tvirtą žingsnį kelyje iš diktatoriškojo režimo demokratijos ir laisvės link. Tai yra šventė, kuri mūsų regionui atnešė tik teigiamas emocijas – saugumą, stabilumą ir pasitikėjimą.

NATO plėtra sukėlė – iki šiol kelia – šį džiaugsmą ir mums. Jau penkiolika metų esame įgyvendinę savo strateginį tikslą prisijungti prie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos ir Europos Sąjungos. Jau neįsivaizduojame savo vidinio saugumo be išorės draugų ir partnerių.

Gyvybiškai svarbi – taip šios Vyriausybės programoje yra įvardyta narystė NATO. Ne veltui tarptautiniame kontekste esame minimi geru žodžiu, vykdydami įsipareigojimus ir matydami savo geopolitinę padėtį, skyrėme 2 procentus savo ekonomikos šalies gynybai. Tai parodo, kaip vertiname ir kaip reikalinga mums ši parama.

Per dvejus metus, kai NATO batalione Lietuvoje treniravosi daugiau kaip 8 tūkstančiai karių iš Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Čekijos, Islandijos, Liuksemburgo, Kroatijos, Prancūzijos.

Esame dėkingi kiekvienam kariui už pagalbą, už kas kartą pakilusius naikintuvus lydėti nedraugiškų virš mūsų erdvės skridusių orlaivių. Šiandien priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja Vokietija.

Rytoj vyksiu į Ruklą, kur pasveikinsiu NATO karius, spausiu rankas drąsiems vyrams ir moterims, Penktojo sutarties straipsnio vardan palikusius savo šeimas tėvynėse. Man tai yra garbė.

Tai yra šventė kiekvienam – civiliui, uniformuotajam, vadovaujančiajam. Švęskime šią šventę bendrystėje.

Parašykite komentarą