Neformaliojo švietimo specialistams sukurtos naujos programos

Įgyvendinant Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuotą „Neformaliojo vaikų švietimo programų sukūrimo ir vykdymo paslaugų“ projektą, „Biznio mašinų kompanija“ (BMK) sukūrė ir neatlygintinam naudojimui Lietuvos pedagogams pristatė dvidešimt naujų programų.

BMK informacinių technologijų edukacinių projektų vadovo Mindaugo Valinevičiaus teigimu, Lietuvoje neformaliajam švietimui tenka susidurti su nemenkais iššūkiais. Ypač jaučiamas netolygus jo programų prieinamumas didmiesčiuose ir kitose Lietuvos vietovėse.

„Nors turime labai daug kūrybingų, daug pasakyti ir išmokyti galinčių žmonių, jų entuziazmas išgaruoja, kai reikia pradėti administruoti projektus. Tikrai retas pedagogas turi laiko išteklių, kad galėtų rūpintis visais administraciniais reikalais – paraiškų ir ataskaitų pildymu, maitinimo bei nakvynių organizavimu. Viena iš priežasčių, atvedusių mus į šį projektą, ir buvo tai, kad turime ilgametę patirtį ne tik kuriant, bet ir administruojant švietimo projektus“ , – patirtimi dalijasi M. Valinevičius.

Projekto metu BMK su partneriais sukūrė ir įgyvendino dvidešimt neformaliojo švietimo programų: po penkias programas keturiose skirtingose švietimo srityse. Rinkdamasi, kokias programas kurti, kas galėtų įgyvendinti jas praktiškai, įmonė konsultavosi su žinomais Lietuvos švietimo ekspertais. Tai leido pamatyti realią Lietuvos neformaliojo švietimo problematiką, išsiskirti, ko labiausiai reikia vaikams.

„Per neformaliojo ugdymo veiklas atsiskleidžia, yra ugdomi tie mažųjų gebėjimai, kaip kūrybiškumas, savęs pažinimas, atsakingumas, pasitikėjimas, kurie labai svarbūs jų asmenybės raidai ir pilnavertiškam gyvenimui ateityje, renkantis, kuo jie nori būti. Minėtos programos leido (ir leis) vaikams iš arti susipažinti su įvairiomis profesijomis, įsivertinti, kas jiems būtų įdomiausia – kad ateityje profesiją jie rinktųsi sąmoningai, o ne tą, kuri tuo metu bus „ant bangos“. Visas programas kartu su švietimo specialistais kūrėme šio tikslo vedami“, – teigia M. Valinevičius.

Projekto metu sukurtomis neformaliojo švietimo programomis naudotis gali visi Lietuvos ugdymo įstaigų ir neformaliojo švietimo organizacijų mokiniai. Susidomėjus programų įgyvendinimu, tereikia kreiptis į Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centrą.

Vaizdo įrašas apie programas: https://bit.ly/2V4QBbU

Parašykite komentarą