SIKA. Pluoštais sustiprintas betonas ir skiedinys – mažesnė trūkinėjimo galimybė

Pluoštu armuotas betonas įsitvirtino rinkoje dėl daugelio pranašumų. Vienas svarbiausių – pluoštas betoną daro kur kas atsparesnį skilinėjimui. „Sika“ rinkai siūlo ypatingų pluoštinių produktų ir jų derinių. 

Pluošto armatūra statybinėse medžiagose naudojama šimtus metų, nes ji didina energijos sugerties ir atsparumo ugniai rodiklius, mažina dėl susitraukimo atsirandančių įtrūkimų susidarymą ir jų plotį. Tai sukuria tokį betoną, kuriam, išsaugant ir net padidinant patvarumo rodiklius, reikia gerokai mažiau armatūrinio plieno negu įprastam gelžbetoniui.

Pastaraisiais dešimtmečiais itin patobulėjo ne tik betonas, bet ir pluošto technologijos. Pasiekimai leido atverti daugiau galimybių ir sustiprinti naudingąsias betono savybes. Naujos pluoštinės medžiagos taip pat vis dažniau pakeičia tradicinius pluoštus, pvz., plieną ir stiklą. „SikaFiber® Technology“ yra šių pokyčių priešakyje.

Kaip parinkti tinkamus pluoštus

Kad betonas įgytų būtinų konkrečiam objektui ar statiniui savybių, reikia žinoti, kokius pluoštus naudoti. Tinkamai parinkus pluoštus, betonas mažiau trūkinės dėl traukimosi jam kietėjant; bus išgaunamas geresnis šviežiai išlieto betono sukibimas. Pluoštai leis pasiekti ir aukštesnių lenkimo bei šlyties stiprių; bus geresni apkrovos ir plastiškumo rodikliai; didės atsparumas dilimui bei ugniai. Tinkamai parinkti pluoštai betoną apsaugos nuo nepageidautino užšalimo-atšilimo ciklų poveikio. 

Atsižvelgiant į siekiamą rezultatą, betonas ar skiedinys gali būti papildomas skirtingais pluoštais. 

Trumpi, ploni sintetiniai pluoštai gali būti naudojami priešgaisrinės apsaugos srityje ir plyšiams užpildyti, o ilgi sintetiniai arba plieniniai pluoštai paprastai tinkami didinant energijos sugertį.

Išskirtiniai poreikiai reikalauja atitinkamų pluošto medžiagų bei formų. Pavyzdžiui, ypač stipriam betonui (YSB) reikalingi trumpi pluoštai, turintys aukštą E modulio reikšmę. 

„Sika“ tiekia visas šias ir kitas ypatingas pluoštų rūšis ir jų derinius.

„SikaFiber® Force-60“ verta rinktis esant dideliems įtrūkimams

Tarp rinkai pristatomos produktų grupės „SikaFiber“ produktų yra „Crackstop“ (6 mm ir 12 mm) bei „SikaFiber® Force-60“ (60×0,8 mm). 

Net palyginus nedidelis kiekis (0,6 kg/kub. m) „Crackstop“ pluošto, kurio plaukelių ilgis – 6 arba 12 mm, sumažina ankstyvąjį – plastinį betono susitraukimą. Toks betonas atitinka EN 14889-2 standartą.

„Crackstop“, kurio plaukelių ilgis 6 mm, dedama į mišinius iki užpildo dalelių dydžio D max 8 mm; kai plaukelio ilgis – 12 mm, dedama į mišinius virš D max 8 mm. „SikaFiber® Force-60“ (60×0,8 mm) pluoštas pakeičia metalinę fibrą, perimdamas tempimo įtempius. Produktą rekomenduojama naudoti įrengiant pramonines grindis, ypač tokia, kurios eksploatuojamos agresyviomis sąlygomis (XA, XF). Kad betonas atitiktų EN 14889-2 standartą, būtinas dozavimas – 3,5–5kg/kub. metrui.

„SikaFiber® Force-60“ tinkamas naudoti dirbant su purškiamu betonu ir „In Situ“ lietu betonu.

Pagrindiniai „SikaFiber® Force-60“ naudojimo būdai:

• Purškiamasis betonas gruntui stabilizuoti, atliekant tunelių ir kasybos darbus; 
• Purškiamasis betonas uolienoms ir gruntui stabilizuoti;
• Laikinai stabilizuojantis purškiamasis betonas;
• Naudojamas vietoj armavimo plieno, dirbant su purškiamuoju betonu;
• Pamatų betono plokštės / pramoninės grindys ant grunto;
• Pamatai su pluoštu armuotu betonu;
• Naudojamas dirbant su betonu, ypač – su dideliu atsparumu dilimui pasižyminčiais paviršiais.

Naudojant „SikaFiber® Force-60“, galima ženkliai padidinti purškiamojo betono energijos sugertį; užpildyti įvairaus dydžio įtrūkimus. Dėl didelio cheminio atsparumo didėja betono ilgaamžiškumas, nerūdija paviršiai.

Apie kompaniją

„Sika AG®“, įsikūrusi Ciuriche, Šveicarijoje, yra pasaulinė specializuotų cheminių medžiagų gamybos kompanija. „Sika“ cheminius komponentus gamina pastatų ir statybos pramonei; gamina automobilių, autobusų, sunkvežimių, geležinkelių, alternatyvių energijos šaltinių, statybos komponentus.

„Sika®“ yra medžiagų, naudojamų sandarinant, klijuojant, slopinant, lyderis; „Sika®“ medžiagos patikimai stiprina ir apsaugo laikančiąsias konstrukcijas. „Sika®“ produktų liniją sudaro aukštos kokybės betono, cemento priedai, specialūs skiediniai, hermetikai ir klijai, komponentai, skirti stiprinti medžiagas, konstrukcijos sistemas, pramoninių grindų komponentai; taip pat stogų ir hidroizoliacinių sistemų komponentai. „Sika®“ atstovaujama daugiau kaip 100 šalių ir turi daugiau nei 20 tūkst. darbuotojų. „Sika®“ 2018 m. pardavimai siekė 7,09 mlrd. Šveicarijos frankų. Tiesioginis „Sika®“ darbas su klientais užtikrina visų partnerių sėkmę.

Daugiau informacijos www.sika.com.  

Parašykite komentarą