„Gelbėkit vaikus“ vadovė: net jautrus žvilgsnis keičia vaikų kasdienybę

Galimybė saugiai praleisti laiką po pamokų, bendrauti su bendraamžiais, ramiai ruošti pamokas, kurti svarbi kiekvienam vaikui. Tačiau tiems, kurie tokių sąlygų neturi namuose, saugumo oaze tampa vaikų dienos centrai. „Savo vaikystės patirčių patys nepasirenkame, tačiau jos labai stipriai lemia tai, kaip mūsų gyvenimas klostosi toliau. Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti, kad saugios vaikystės potyrį Lietuvoje turėtų kuo daugiau vaikų“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Remiantis oficialia statistika, Lietuvoje žemiau skurdo ribos gyvena apie 650 tūkst. žmonių. Tai reiškia, kad šalyje skursta kas penktas gyventojas, tarp jų – kas ketvirtas vaikas. Pajamų pasiskirstymo netolygumas Lietuvoje yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, o turtingiausių ir skurdžiausiai gyvenančių žmonių pajamos skiriasi net septynis kartus.

„Kad ir kaip būtų apmaudu, šeimos, paprasčiausiai negalinčios išmaitinti vaikų, Lietuvoje vis dar yra ne išimtiniai atvejai, o kasdienybė. Su ja susiduriame priimdami vaikus į dienos centrus“, – sako Rasa Dičpetrienė.

Daugiau nei dešimtmetį organizacijai vadovaujanti moteris pasakoja, kad pirmas dalykas vaikui atėjus į dienos centrą tebėra jį pamaitinti, pasirūpinti, kad jam būtų šilta, tik tada galima kalbėti apie tuos vaikų poreikius, kuriuos kiti priima kaip savaime suprantamus.

„Vaikas kaip gėlė skleistis ir žydėti pradeda tada, kai jam saugu, kai jis pavalgęs, kai turi šiltus batus. Tokia realybė. Patenkinus šiuos poreikius jis visai kitaip jaučiasi, atsiveria ir visai kitu žvilgsniu pažvelgia į pasaulį. Kasdien stengiamės, kad vaikų gyvenimas turėtų įvairių spalvų,  kad jame būtų grožio ir gėrio“, – teigė ji.

Dienos centruose vaikai turi galimybę ir šiek tiek užsimiršti bei išbandyti dalykus, kuriems namuose sąlygų tiesiog nebūtų.

„Deja, vis dar turime daugybę situacijų, kai vaikai auga namuose, kuriuose gali nebūti jokio žaislo, o apie kūrybą ar saviraiškos galimybes kai kurie vaikai tegali tik pasvajoti. Dažnas jų tik dienos centro dėka pirmą kartą nuvažiuoja prie jūros, į sostinę ar gali kiek norėdamas žaisti su kamuoliu“, – pasakojo R. Dičpetrienė.

Vis dėlto, nors problemos Lietuvoje vis dar akivaizdžios, Rasos teigimu, per pastaruosius metus pokyčiai matomi.

„Keičiasi ir visuomenės, žmonių požiūris. Žmonės ima suprasti, kad vaikai ne metaforiškai, o iš tiesų yra mūsų ateitis, todėl dienos centrai yra tiesiog būtini. Turime daugybę nuostabių šiuose centruose dirbančių žmonių, kurie geba suburti bendruomenę ir ištiesti pagalbos ranką tiems, kuriems jos reikia“, – kalbėjo ji.

„Gelbėkit vaikus“ vadovė džiaugėsi, kad prie naujų centrų atidarymo prisideda ir šalies verslas. Kartu su degalinių tinklu „Circle K Lietuva“ per pastaruosius 3 metus jau atidaryti 6 nauji vaikų dienos centrai. Šiuo metu „Gelbėkit vaikus“ ir „Circle K“ vykdo akciją, kurios metu degalinėse perkant kavą specialiame puodelyje, papildomus 6 ct galima skirti dienos centrų reikmėms, o bendrovė šią sumą įsipareigojo padvigubinti savo sąskaita.

Pašnekovė sako, kad per savo darbo patirtį yra mačiusi šimtus pavyzdžių, kaip per kūrybiškumo ugdymą ne tik gimė nepaprastai gražūs pačių įvairiausių formų kūriniai, bet ir atsiskleidė asmenybės.  

„Iš tikrųjų, yra nuostabu žiūrėti kaip kurdami vaikai atsiskleidžia, kaip jie ima tikėti savo jėgomis, sustiprėja jų savivertė. Šokant, piešiant, vaidinant, lipdant – bet ką darant, kūrybinio proceso metu, ne tik gimsta visi tie nuostabūs vaikų darbai, bet taip mažieji mokosi suprasti ir suvaldyti, o kai kada ir konstruktyviai, niekam nekenkdami, išlieti emocijas – ypač negatyvias emocijas“, – pasakojo „Gelbėkit vaikus“ vadovė.

Metų pradžioje išsamaus LinkedIn tyrimo rezultatai atskleidė, kad daugiau kaip pusė darbdavių būtent kūrybiškumą įvardija kaip vieną iš trijų svarbiausių įgūdžių, kurių tikimasi iš darbuotojų. Per ateinančius dešimtmečius šis gebėjimas taps dar svarbesnis, o jo ugdymas ir palaikymas – viena didžiausių užduočių. R. Dičpetrienė sako ir savo darbo praktikoje pastebinti, kad norint išugdyti stiprią ir savimi pasitikinčią asmenybę, itin svarbu kūrybiškumą puoselėti kuo anksčiau.

 „Kiekvienas vaikas yra unikali asmenybė, tad leisti jam skleistis ir atrasti savo gyvenimo kelią bei prasmę, puoselėti gerąsias vaikų savybes, yra mūsų visų atsakomybė. Paprastas gerumas, neabejingumas, jautrus  žvilgsnis į kuriančius, savo kelio ieškančius vaikus, keičia labai daug. Nuo to priklauso, kokius žmones ir piliečius mes auginame“, – apibendrino „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Parašykite komentarą