Seimo Europos reikalų komitetas tęsia diskusijas dėl kovos su dezinformacija

2019 m. balandžio 5 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

2019 m. balandžio 5 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje pristatyta informacija apie Europos Sąjungos kovos su dezinformacija priemonių įgyvendinimą.

Europos Komisija dezinformaciją apibrėžia kaip „melagingą arba klaidinančią informaciją, kuriamą, pateikiamą ir skleidžiamą siekiant ekonominės naudos arba siekiant tyčia suklaidinti visuomenę, ir galinčią padaryti žalos visuomenei“.

2015 m. Europos Vadovų Taryba pirmą kartą pripažino, kad dezinformacijos kampanijos kelia pavojų ir Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Federikos Mogerini (Federica Mogherini) paprašė kovoti su Rusijos vykdomomis dezinformacijos kampanijomis.

Po Solsberio išpuolio, kuriame naudotos cheminės medžiagos, atsižvelgdama į atitinkamas Europos Vadovų Tarybos išvadas, Europos Komisija ir Sąjungos vyriausioji įgaliotinė paskelbė bendrą komunikatą dėl atsparumo didinimo ir kovos su hibridinėmis grėsmėmis ir jame pabrėžė, kad strateginė komunikacija yra prioritetinė tolesnio darbo sritis.

Turint omenyje 2019 m. Europos Parlamento rinkimus ir tai, kad iki 2020 m. valstybėse narėse vyks daugiau kaip 50 prezidento, nacionalinių, regioninių ar vietos valdžios institucijų rinkimų, būtina nedelsiant dėti daugiau pastangų siekiant užtikrinti laisvus ir sąžiningus demokratinius procesus.

Posėdyje dalyvavo ir savo srities įžvalgas dėl kovos su dezinformacija pristatė užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius, kultūros viceministrė Regina Jaskelevičienė, Vyriausybės kanceliarijos Grėsmių valdymo ir krizių prevencijos grupės vadovas Dainius Kaunas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė, politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius.

Po diskusijos komitetas nutarė tęsti kovos su dezinformacija klausimo svarstymą artimiausiuose posėdžiuose.

Parengė

Europos reikalų komiteto biuras el. p. erk@lrs.lt,

tel. (8 5) 239 6864

Parašykite komentarą