Seimas svarstys siūlymą pratęsti dviejų parlamentinių tyrimų atlikimo terminus

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui pratęsti Biudžeto ir finansų komitetui skirtą terminą atlikti parlamentinį tyrimą dėl vietinių ir regioninių veiksnių ir aplinkybių, lėmusių 2009–2010 metų krizės Lietuvoje reiškinius ir viešųjų finansų būklę, įskaitant viešojo sektoriaus skolos dydį ir šios skolos valdymo sąnaudas. 2018 m. kovo 29 d. priimtu nutarimu komitetas parlamentinį tyrimą atlikti turėjo atlikti ir išvadą Seimui pateikti iki šių metų. balandžio 15 d. Teikiamu nutarimo projektu Nr. XIIIP-3351, šį terminą siūloma pratęsti iki spalio 31 d.

„Išvadų projektai yra. Galiu pristatyti, bet jie nėra galutiniai, nėra išsamūs. Visais klausimais yra surinkta informacija. Bet Lietuvos banko nebendradarbiavimas, sąmoningas vengimas teikti informaciją, iškilusi papildoma problema dėl žmonių kreipimosi, dėl VILIBOR patirtos žalos ir būsimos žalos reikalauja papildomos informacijos, kurią, aš tikiuosi, Lietuvos bankas suteiks. Gavę tą informaciją galėsime galutinai įvertinti visas aplinkybes“, – pratęsti tyrimui skirtą laiką prašė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Projektui po pateikimo pritarė 49, prieš balsavo 30, susilaikė 5 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas.

Nutarimo projektu Nr. XIIIP-3353 siūloma iki gruodžio 15 d. pratęsti Laikinosios tyrimo komisijos dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams Lietuvoje parlamentinio tyrimo laiką. 2018 m. rugsėjo 25 d. priimtu nutarimu komisija parlamentinį tyrimą turi atlikti ir Seimui išvadą pateikti iki šių metų gegužės 1 d.

Pasak komisijos pirmininkės, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės, komisija darbo laiku negali baigti dėl išorės trikdžių: „Negalėjome ir dar negalime gauti įvairių tarnybų dokumentų, kurie yra susiję su anksčiau Seimo atliktasi tyrimais, motyvuojant tuo, kad Seimo kontrolieriai vis dar atlieka įvairius patikrinimus. Be abejo, susidūrėme ir su tam tikrais sunkumais bendraujant ir su valstybinėmis įmonėmis. Dabar tos problemos yra sprendžiamos ir valstybės įmonės pradėjo teikti informaciją.“

Projektui po pateikimo pritarė 51, prieš balsavo 32, susilaikė 3 Seimo nariai. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Abu projektus Seimo posėdyje numatoma svarstyti ketvirtadienį, balandžio 11 d.

Parašykite komentarą