Seimo ir PLB komisija susitiko su Latvijos lietuviais

2019 m. balandžio 9 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Balandžio 8 d. Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija susitiko su Latvijos regionų lietuvių bendruomenių vadovais, lankėsi Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje, Bauskėje diskutavo su Bauskės regiono lietuviais.

Daugpilyje, Jelgavoje, Liepojoje, Valmieroje, Duobelėje ir kituose Latvijos regionuose gyvenantys lietuviai susibūrę į lietuvių kultūros draugijas, meno kolektyvus nuoširdžiai puoselėja gimtąją kalbą ir tautines tradicijas. Visų šių regionų lietuviai apsijungę į gausią Latvijos lietuvių bendruomenę, kuriai vadovauja Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) vicepirmininkas Rolandas Žalnierius. Aktyvus jaunas žmogus kuria mokykloje esantį Latvijos lietuvių bendruomenės muziejų, vadovauja senjorų tautinių šokių kolektyvui „Bijūnas“ ir jaunimo šokių kolektyvui „Saulė“, skiepija pagarbą broliškai latvių tautai.

Rygos lietuvių vidurinė mokykla, patekusi į pirmąjį Latvijos vidurinių mokyklų dešimtuką, pagal geriausiai išlaikiusiųjų brandos egzaminus, tikrai turi kuo didžiuotis. Visi moksleiviai, kurių čia mokosi beveik 400, kalba lietuviškai, tampa lietuvių kalbos olimpiadų Lietuvoje laureatais. Mokykloje vyrauja puiki atmosfera, išgyvendinta patyčių problema. Mokyklai vadovauja Seimo ir PLB komisijos narė Jolanta Naglė.

Susitikime su komisijos ir PLB valdybos nariais dalyvavęs lietuvių kilmės buvęs Latvijos parlamento vicepirmininkas ir už Latvijos nepriklausomybę kovojęs Romualdas Ražukas ir šios mokyklos įkūrėja bei ilgametė direktorė Aldona Treija dalijosi prisiminimais apie nueitą kelią kuriant šią mokyklą, vadinamą lietuvybės sala ar antrąja Lietuvos ambasada kaimyninės šalies sostinėje.

Komisijos pirmininkas ir buvęs Lietuvos ambasadorius Latvijos Respublikoje Antanas Vinkus komisijos vardu pagerbė Latvijos lietuvių bendruomenių pirmininkus, mokyklos vadovus, geriausius moksleivius, įteikdamas padėkos raštus ir trispalves tautines vėliavas Pasaulio lietuvių metų proga.

Bauskėje delegacija susitiko su Bauskės savivaldybės meru Arnoldu Jatnieku (Arnolds Jatnieks), Bauskės krašto lietuvių bendruomene, aptarė tolesnes bendradarbiavimo veiklas. Komisijos pirmininkas A. Vinkus ir PLB valdybos pirmininkė Dalia Henke padėkojo labiausiai nusipelniusiems bendruomenės nariams.

Komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, tel. (8 5) 239 6720

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Jolita Šedauskienė).

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja Jolita Šedauskienė, tel. (8 5) 239 6860, el. p. jolita.sedauskiene@lrs.lt

Parašykite komentarą