Seimo komitetas domėjosi pasirengimu įvesti šeimos kortelę

2019 m. balandžio 10 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, vykdydamas parlamentinę kontrolę, šiandien vykusiame posėdyje domėjosi, kaip rengiamasi įvesti šeimos kortelę. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai informavo, kad numatoma, jog šeimos kortelės turėtojų skaičius gali siekti iki 63 tūkst., iš jų – 33 tūkst. gausių šeimų ir 30 tūkst. šeimų, prižiūrinčių (slaugančių) neįgalųjį. Įvertinus kaimyninių šalių patirtį, nuspręsta, kad šeimos kortelės įgyvendinime turėtų dalyvauti trys grandys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kurios tikslas užtikrinti teisinę aplinką, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas – ministerijos įgaliota institucija, atsakinga už kortelės administravimą – ir konkurso būdu atrinkta nevyriausybinė organizacija, kuri dalyvautų įgyvendinant šeimos kortelės programą. Šiai organizacijai būtų suteikta galimybė atlikti šeimos kortelių viešinimą ir partnerių rinkoje paiešką, pritraukti šeimos kortelių dalyvius, per savo tinklus įvairiuose regionuose išduoti šeimos korteles gavėjams.

Numatoma, kad Socialinių paslaugų priežiūros departamentas bus atsakingas už viešųjų pirkimų dėl šeimos kortelės, mobiliosios šeimos kortelės programos ir specialaus ženklo gamybos organizavimą, interneto svetainės sukūrimą ir palaikymą, kortelių išdavimą, informavimą ir konsultavimą, sutarčių su šeimos kortelių dalyviais pasirašymą, nevyriausybinės organizacijos, dalyvaujančios įgyvendinant kortelės programą, atranką bei dalyvių (viešųjų paslaugų ir lengvatų) paiešką.

2018 m. birželio 30 d. priimtame Šeimos kortelės įstatyme Nr. XIII-1406 numatomas nuolaidų ir lengvatų kortelės įdiegimas. Kortelė suteiktų teisę gausioms, t. y. tris ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms, ir neįgaliuosius prižiūrinčioms šeimoms palankesnėmis sąlygomis naudotis tam tikru prekių ir paslaugų rinkiniu. Šeimos kortelės turėtojams galėtų būti taikomos nuolaidos maisto ir kitoms prekėms, transporto, sporto ir laisvalaikio, vaikų užimtumo ir kt. paslaugoms.

Šio įstatymo įsigaliojimo data – 2019 m. liepos 1 d., o įgyvendinamieji teisės aktai turi būti parengti iki birželio 1 d.

Gausių šeimų kortelė taikoma kaimyninėse šalyse – Lenkijoje ir Latvijoje, taip pat Estijoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto informacija

Tel. (8 5) 239 6822

 

 

Parašykite komentarą