R. Masiulis: Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas transporto srityje – abipusiai naudingas

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis su darbo vizitu lankosi Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur su Valstybės departamento bei Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovais ir ekspertais aptarė kibernetinio saugumo situaciją strateginėse įmonėse bei aktualius karinio mobilumo regione klausimus. JAV Transporto departamentui pristatė Lietuvos transporto ir logistikos sektoriaus plėtros planus ir perspektyvas. 

„Lietuva ir JAV yra patikimos sąjungininkės ir strateginės partnerės. Šalys glaudžiai bendradarbiauja saugumo ir gynybos srityje, tačiau matome abipusiai naudingo bendradarbiavimo galimybes ir transporto bei logistikos sektoriuje. Lietuvoje šis sektoriaus sparčiai auga ir sudaro daugiau nei 12 proc. bendrojo vidaus produkto. Pasitelkę jūrų uosto ir geležinkelių pajėgumus aktyviai dalyvaujame krovinių pervežimų rinkoje, mūsų šalis yra lygiavertė Europos–Azijos transporto koridoriaus dalis“, – kalbėjo susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Susitikime su JAV Transporto departamento atstovais ministras pabrėžė, kad dėl savo patogios geografinės padėties, potencialiems investuotojams Lietuva gali pasiūlyti priėjimą net prie trijų svarbiausių rinkų – Baltijos jūros regiono, Europos Sąjungos, Rytu Europos ir Centrines Azijos – bei gerai išvystytą geležinkelių, jūrų, kelių ir oro transporto sistemą. 

Su JAV Valstybės departamento ir  Baltųjų Rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovais susisiekimo ministras aptarė kibernetinio saugumo, karinio mobilumo užtikrinimo regione klausimus, taip pat NATO partnerių poreikius ir reikalavimus geležinkelio, kelių ir uosto infrastruktūrai.  

„Strateginės reikšmės projektas „Rail Baltica“ prisidės prie sklandaus karinių krovinių judėjimo visame regione, o Lietuva yra pasirengusi teikti visapusę paramą NATO kariams, užtikrinti gerai išvystytą mulitmodalinę transporto sistemą bei saugią infrastruktūrą“, – teigė  R. Masiulis, taip pat pasidžiaugė jau 70 metų sėkmingai veikiančia NATO ir 15 metų Lietuvos naryste šioje organizacijoje.

Vizito JAV metu susisiekimo ministras R. Masiulis dar susitiks su JAV Prekybos departamento Nacionalinės telekomunikacijos ir informacijos administracijos atstovais, koordinuojančiais pernai JAV prezidento patvirtintą Nacionalinę spektro strategiją. Ministras pristatys artimiausius Lietuvos planus diegiant 5G ryšį bei 5G ryšio plėtrą pagrindiniuose šalies transporto koridoriuose. 

Delegacija taip pat lankysis Filadelfijos jūrų uoste, kur pristatys Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtrą bei aptars galimas JAV investicijas.

Parašykite komentarą