Premjeras: statybos industrija ženkliai prisideda prie spartaus šalies ekonominio augimo

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo tarptautinėje statybų parodoje „Resta 2019“.

Sveikindamas parodos dalyvius Vyriausybės vadovas pabrėžė pernai 3,4 proc. augusią šalies ekonomiką. Akcentuota, kad Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2018“ Lietuva pakilo į 14 vietą, o tai istoriškai geriausias šalies įvertinimas pagal šį indeksą. Pasauliniame kontekste Lietuva pašokusi iš 32-osios vietos užima 3-iąją vietą pagal užsienio investicijų kuriamų darbo vietų vertę. Geriau už Lietuvą pasirodė tik Airija ir Singapūras. 2018 m. į šalį pritrauktas rekordinis kiekis tiesioginių užsienio investicinių projektų sukurs daugiau nei 6700 darbo vietų.

Pernai taip pat buvo fiksuotas palankiausias metinis tarptautinės migracijos rezultatas nuo 2001 m. – net keturis praėjusių metų mėnesius buvo regimas teigiamas migracijos rezultatas. Teigiamas neto migracijos rezultatas užfiksuotas ir šių metų pradžioje.

„Džiaugiuosi, kad prie mūsų šalies spartaus ekonominio augimo ženkliai prisideda statybos industrija, kuri yra vienas iš didžiausių sektorių generuojanti virš 3 mlrd. investicijų per metus, bei sudaro apie 10 proc. bendrojo vidaus produkto“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak Premjero, įdomu, kad nepaisant mažėjančio gyventojų skaičiaus išduodamų statybos leidimų skaičius nuosekliai auga nuo pat nepriklausomybės atkūrimo dienos ir siekia 14 400 vnt., kai, pavyzdžiui, Švedija turėdami tris kartus didesnį gyventojų skaičių, išduoda tik 8 000 statybos leidimų. Tai, Vyriausybės vadovo įsitikinimu, įrodo, kad Lietuva yra tikras „statybų ir statybininkų kraštas“, tačiau, be abejo, tikslas neturėtų būti vien tik statyti, ir paragino didesnį dėmesį skirti kokybei – technologijoms, tai ką ir demonstruoja „Resta“ parodos ekspozicijos.

Taip pat pabrėžta, kad į statybos sektorių visame pasaulyje, kaip ir į kitas sritis, sparčiai besiveržiant technologijoms, labai svarbu ne tik pritaikyti teisės aktus naujovėms, bet ir vystyti inovacijas. Kuriamos priemonės net tik paskatins statybos sektoriaus transformaciją skaitmeninimo kryptimi, bet ir sudarys galimybes Lietuvai būti kartu su pažangiausiomis ES valstybėmis.

Parašykite komentarą