EDPK pranešimas: būtina sumažinti ir suvaldyti strateginių dokumentų skaičių

2019 m. balandžio 25 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Balandžio 24 d. Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje buvo pristatyta strateginio planavimo ir biudžeto formavimo sistemos pertvarka.

Pertvarką pristačiusi Finansų ministerijos atstovė Asta Butrimė teigė, kad pertvarkos tikslas – sukurti vieningą nacionalinę strateginio planavimo sistemą optimizuojant strateginių dokumentų ir vertinimo rodiklių skaičių. Nacionalinė strateginio planavimo sistema apjungs erdvinio/teritorinio, taip pat regioninio planavimo procesus ir startuos kartu su nauju ES finansavimo periodu nuo 2021 metų.

Iki šiol Seimas tvirtino 24 strateginius dokumentus, Vyriausybė – 75, ministrai – apie 150, ministrai ir įstaigų vadovai – apie 200 strateginių ir metinių veiklos planų. Po pertvarkos Seimas būtų atsakingas už 4 strateginių dokumentų tvirtinimą: Valstybės pažangos strategiją, Nacionalinę saugumo strategiją, Bendrojo plano koncepciją ir Vyriausybės programą.

Posėdyje dalyvavę komisijos nariai kėlė klausimus dėl naujos strateginio planavimo dokumentų sistemos. „Ar nebus pažeidžiama konstitucinė valdžių sąranga, kuomet „šakines“ strategijas tvirtins Vyriausybė?”, – kėlė klausimus komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Finansų ministerijos atstovė patikino, kad Seimo galios nebus siaurinamos, tiesiog „šakinės” strategijos bus integruotos į Valstybės pažangos strategiją, kurią ir tvirtins Seimas.

Komisijos nariai atkreipė dėmesį, kad didžiausias iššūkis laukia ateityje – užtikrinti strateginio planavimo ir strateginių dokumentų tęstinumą besikeičiant politinėms kadencijoms. Kaip priemonę minėtiems iššūkiams suvaldyti pertvarkos rengėjams buvo siūloma svarstyti galimybes pasirašyti nacionalinį politinių partijų susitarimą dėl „šakinių“ strategijų, kad būtų užkirstas kelias vėlesniuose laikotarpiuose atsirandančioms diskusijoms ir nesutarimams tvirtinant strateginius dokumentus.

Komisija planuoja imtis papildomo komiteto teisėmis svarstyti Strateginio valdymo įstatymo projektą. Vyriausybė planuoja jį Seimui pateikti šių metų gegužės ar birželio mėnesį.

Daugiau informacijos:

Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas

Virgilijus Poderys, tel. (8 5) 239 6732

 

 

Parengė:

Seimo kanceliarijos patarėja

Živilė Rožėnaitė, tel. (8 5) 239 6828, el. p. zivile.rozenaite@lrs.lt

 

 

 

 

Parašykite komentarą