Prezidentė susitiko su didžiausios EP frakcijos vadovu

Ketvirtadienis, balandžio 25 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos liaudies partijos (ELP) frakcijos Europos Parlamente Pirmininku Manfredu Weberiu.

Susitikimas su Europos centro dešinąsias politines jėgas vienijančios frakcijos EP vadovu surengtas likus mėnesiui iki Europos Parlamento rinkimų, todėl daug dėmesio skirta bendroms pastangoms užkirsti kelią išorės piktavališkiems bandymams paveikti ES žmonių valią ir kištis į demokratinį rinkimų procesą.

Šalies vadovės teigimu, Europa išgyvena daugybę iššūkių, kurie gali ugdyti piliečių nepasitikėjimą politikais ir skatinti jų pažeidžiamumą populistinei retorikai. Todėl šiuo metu kaip niekada svarbu tvirtai ginti bendrąsias europietiškas vertybes, kurios yra ilgametės gerovės ir saugumo Europoje pagrindas.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog užsitęsęs „Brexitas“ neturi sutrikdyti ES institucijų, taip pat ir Europos Parlamento, darbo bei sprendimų priėmimo teisėtumo, todėl, kaip buvo sutarta per paskutinį Europos Vadovų Tarybos posėdį, Didžioji Britanija turės surengti Europos Parlamento rinkimus. 

Susitikime kalbėta ir Europos saugumo bei gynybos klausimais. Pasak šalies vadovės, Europos Sąjunga, nedubliuodama NATO, o papildydama ir kurdama pridėtinę verte, turi stiprinti karinį mobilumą, tam skiriant tinkamą finansavimą iš naujojo septynmečio ES biudžeto, didinti kibernetinį saugumą ir kovą su priešiška propaganda bei dezinformacija.

Lietuva aktyviai dalyvauja sustiprinto ES bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityse (PESCO) projektuose. Mūsų iniciatyva steigiamos ES greitojo reagavimo kibernetinės pajėgos. Lietuva taip pat prisideda prie karinio mobilumo stiprinimo projekto, palaiko iniciatyvą įvesti ES sankcijas už kibernetinius nusikaltimus.

Parašykite komentarą