„Tarp eilučių“ – diskusijų ciklas apie galimas informacines grėsmes kultūros srityje

Kultūros ministerija pradeda diskusijų ciklą, kviesdama pažvelgti į įvairias kultūros sritis medijų ir informacinio raštingumo aspektu.

Viena iš 2019–2022 metų Visuomenės informavimo politikos strateginių krypčių – informacinėms grėsmėms atspari, raštingumo gebėjimus ugdanti visuomenė. Renginių ciklu „Tarp eilučių“ ministerija prisideda prie medijų ir informacinio raštingumo bei kritinio mąstymo ugdymo, kviesdama į diskusijas įsitraukti ne tik įvairių sričių kultūros darbuotojus, bet ir platesnę auditoriją.

„Stiprinti atsparumą informacinėms grėsmėms visų pirma svarbu jautriausiose, mažiausiai reguliuojamose ir priešiškai informacijai paveikiausiose Kultūros ministerijos veiklos srityse. Tokiose kaip visuomenės informavimas, kultūros paveldas, scenos menas, kinas. Informacinėms grėsmėms atsispirti gali tik visapusiškai išprususi visuomenė, todėl labai svarbu skatinti jos kritinį mąstymą, laisvą mąstymą apskritai. Tad būtina apie tai kalbėtis, diskutuoti“, – sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Kultūros ministerija iki šių metų rudens yra suplanavusi šešių renginių ciklą „Tarp eilučių“, kartą per mėnesį dėmesį skiriant vis kitai kultūros sričiai.

Pirmasis visiems atviras renginys „Tarp eilučių: kinas ir politika“ vyks balandžio 30 d. 16.30 val. Nacionalinėje dailės galerijoje. Jo metu kultūros ir akademinio pasaulio atstovai, kino kūrėjai atidžiau pažvelgs į kino ir politikos sąryšius ir dialogą, diskutuos apie istorinį kiną.

 „Medijų ir informacinis raštingumas užtikrina visuomenės saugumą ne tik virtualioje, bet ir realioje aplinkoje, jį ugdant formuojami gebėjimai ir kompetencijos, būtini darniai ir saugiai visuomenei egzistuoti. Todėl kovai su manipuliacijomis svarbu ieškoti pažangių priemonių, skatinančių visuomenės kūrybingumą ir ugdančių kritinį mąstymą“, – teigia kultūros viceministrė Regina Jaskelevičienė.

Pasak viceministrės, medijų ir informacinio raštingumo nauda kultūros srityje – ne iki galo suprasta, bet akivaizdi. Tai ne tik padeda sureguliuoti kylančius konfliktus visuomenėje, ją vienyti, bet ir pažadina pilietinį aktyvumą. Gebėjimas pažvelgti į kultūrą kaip minkštąją arba švelniąją galią, viešojoje erdvėje atpažinti manipuliacijas, netikrus ar nepatikimus pranešimus ir jų šaltinius, kritinis jų įvertinimas gali neutralizuoti žalingos informacijos įtaką.

Medijų ir informacinis raštingumas (MIR) apibrėžiamas kaip gebėjimas kritiškai pažvelgti į medijose pateiktą informaciją. Tarptautinėje vartosenoje MIR apima visas medijas ir žiniasklaidą – tai spauda, radijo ir televizijos laidos, kino filmai, reklama, internetas ir kiti informacijos šaltiniai, įskaitant bibliotekas, archyvus, muziejus.

Parašykite komentarą