Seimo Pirmininko pavaduotojas A. Nekrošius: „Seimo lankytojų centras – būtinas norint turėti realų parlamento ryšį su gyventojais“

 

Per metus Lietuvos Respublikos Seimas sulaukia per 20 tūkst. ekskursijų dalyvių. Paklausa yra gerokai didesnė, dėl ekskursijų Seime tariamasi kone prieš keletą mėnesių. Kanceliarijos teigimu, norinčių apsilankyti parlamente skaičius tik auga, todėl nuolat ieškoma papildomų galimybių ir resursų šį poreikį patenkinti. Nors gyvename Europos Sąjungoje ir kasdien siekiame būti modernūs, šiuolaikiški bei orientuoti į išsilavinusios visuomenės skatinimą, pažintis su Seimu – pagrindine šalies sprendimų priėmimo vieta – vis dar vyksta seniai atgyvenusiu metodu. Atvykę gyventojai priimami Seimo patalpose, jei tuo metu neužimta kuri iš rūmų salių – pakviečiami pokalbiui ten, o jei ne – edukacija vyksta tiesiog koridoriuje. Tam pritaikyta, ne darbinė, o, kaip įprasta kitose Europos ir pasaulio šalyse, pažintinė erdvė Lietuvoje šiandien neegzistuoja.

„Galiu drąsiai teigti, kad šiuo metu mes neįgyvendiname svarbaus uždavinio – ugdyti atsakingus, informuotus būsimuosius rinkėjus. Būtent jie – moksleiviai ir jaunimas – daugiausiai lankosi Seimo rūmuose. Tačiau, kaip rodo patirtis, didelė dalis lankytojų tik gana paviršutiniškai susipažinę su valstybės valdymo modeliu, teisėkūra, parlamento veikla ar jo istorija. O kai jie atvyksta čia, į Seimą, turimi ištekliai neleidžia giliau pažvelgti į parlamentarizmo istoriją, Seimo darbą ir veiklos svarbą. Šiandien esame per toli nuo žmogaus ir jo pažinimo poreikio. Galiausiai, tikimės rinkėjų aktyvumo ir atsakingo balsavimo Seimo rinkimuose, bet sykiu darome per mažai, kad žmonės turėtų realią galimybę pažinti šalies parlamento subtilybes“, – kalbėjo Seimo Pirmininko pavaduotojas Arvydas Nekrošius. Kad situacija pasikeistų iš esmės – duris planuoja atverti Seimo lankytojų centras, kuris įsikurs prie pat parlamento ir kvies visuomenę pažinti, domėtis ir bendrauti su tautos išrinktais atstovais.

Parlamentų lankytojų centrai nėra naujas reiškinys nei Europos, nei kituose pasaulio parlamentuose. Modernūs, visuomenei atviri lankytojų centrai veikia Jungtinės Karalystės, Austrijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos ir daugelyje kitų Europos Sąjungos valstybių nacionalinių parlamentų, taip pat Australijoje, Izraelyje, JAV, Japonijoje, Norvegijoje ir t.t. Seimo kanceliarija, remdamasi šia gerąja praktika, parengė tokio lankytojų centro Lietuvoje planą ir teikė jį svarstyti Seimo valdybai. Planui buvo vienbalsiai pritarta valdybos posėdyje dalyvaujant tiek Seimo pozicijos, tiek opozicijos atstovams.

„Svarbu pabrėžti tai, jog Seimui nereiks nei pirkti tam patalpų, nei papildomai samdyti darbuotojų. Šiuos išteklius mes turime. Be to, Seimas siekia veiklos optimizacijos, peržiūri savo funkcijas ir atsisako perteklinių, besidubliuojančių veiklų. Pavyzdžiui, atsisakius parlamentui nebūdingų funkcijų kaip automobilių remontai, būtų sutaupyta apie pusė mln. eurų. Šie pinigai galėtų būti nukreipti į lankytojų centro koncepcijos kūrimą. Todėl dabar svarbiausia susikoncentruoti į pačią idėją ir kaip ją įgyvendinti taip, kad ir jaunam, ir vyresniam užėjus į lankytojų centrą, būtų įdomu, suprantama, informatyvu ir visapusiškai naudinga ten būti“, – sakė A. Nekrošius.

Atsižvelgta ir į gyventojų nuomonę: prieš nutariant plėtoti Seimo lankytojų centro idėją, parlamente buvo atliekama lankytojų apklausa, kuri parodė, kad žmonės norėtų išsamiau susipažinti su Seimu ir absoliuti dauguma apklaustųjų pritarė tokio lankytojų centro idėjai. Atidarius Seimo lankytojų centrą atsirastų galimybė priimti visus, norinčius susipažinti su Lietuvos parlamentu, jo istorija bei veikla. Be to, daugiau dėmesio būtų skiriama edukacijai, kuriamos įvairius poreikius ir tikslus atitinkančios edukacinės programos jaunimui, skirtingoms lankytojų grupėms taikomi inovatyvūs informacijos pateikimo metodai.

Pasak Seimo Pirmininko pavaduotojo, toks centras – neįkainojama investicija į ateities kartas: „Atėjo laikas suvokti tai, kad turime eiti į žmones, į kontaktą su jais, o ne nuo jų atsiriboti. Juk šalyje turi būti vieta, kur kiekvienas gali ateiti, susipažinti su savo parlamento veikla, istorija, viso to esme ir prasme. Galime ir toliau vaidinti nepasiekiamus, versti žmones po keletą mėnesių laukti eilėse ekskursijai po Seimo rūmus, o jos metu prabėgdami koridoriuje jiems pamojuoti. Bet ar tai – tikrai pakankama investicija į žinių visuomenę? Į jauną žmogų, kuris atvažiuoja tikėdamasis tikro pokalbio, dėmesio ir žinių? Ir toliau žadame kviesti žmones lankyti Seimą, apžiūrėti istorija apipintus jo rūmus, bet kartu norime sudaryti galimybę visiems ir kiekvienam turėti erdvę, kuri įdomiai, moderniai ir sykiu informatyviai leis iš tiesų pažinti Lietuvos parlamentą.“

Parašykite komentarą