LEGO fondas ir LEGO grupė bendradarbiaus su aklųjų asociacijomis kuriant LEGO® Brailio kaladėles

LEGO fondas ir LEGO grupė įkvėpti regėjimo negalią turinčių žmonių istorijų visame pasaulyje išbando inovatyvų projektą, kuris padės silpnaregiams ir akliesiems mokytis žaidžiant specialiai tam skirtomisLEGO®kaladėlėmis.

Paryžius, Prancūzija. LEGO Fondas ir LEGO Grupė paskelbė, kad prisidės prie novatoriško projekto, kuriuo siekiama padėti regėjimo negalią turintiems vaikams mokytis Brailio rašto žaismingu būdu – naudojant Brailio rašto LEGO kaladėles. Šis projektas pristatytas Prancūzijos sostinėje vykusioje Tvarių prekės ženklų konferencijoje.

LEGO Brailio kaladėlių idėją LEGO fondui pirmą kartą pristatė Danijos aklųjų asociacija 2011 metais, o 2017 m. su tokia pat idėja į fondą kreipėsi Brazilijoje veikiantis Dorinos Nowill aklųjų fondas. Bendradarbiaujant su Danijos, Brazilijos, D.Britanijos bei Norvegijos aklųjų asociacijomis ši idėja virto pirmaisiais prototipais, kurie šiuo metu yra išbandomi bendradarbiaujančiose šalyse.

„Šiandien, kai yra tūkstančių audio knygų ir kompiuterinių programų pasirinkimas, vis mažiau vaikų mokosi Brailio rašto“, – sako Philippe Chazal, Europos Aklųjų sąjungos iždininkas. „Tačiau tai yra be galo svarbu, ypač žinant, kad Brailio naudotojai yra kur kas savarankiškesni, įgyja aukštesnį išsilavinimą ir turi geresnes karjeros galimybes. Mes labai tikime, kad LEGO Brailio kaladėlės paskatins susidomėjimą aklųjų raštu ir norą jo mokytis, todėl džiaugiamės, kad LEGO fondas ėmėsi plėtoti šią koncepciją ir skleisti ją viso pasaulio vaikams“.

LEGO Brailio kaladėlės turės aklųjų rašto elementus – taškus, žyminčius tam tikras raides ar skaičius, ir jas bus galima derinti žaidžiant bet kuriomis kitomis LEGO kaladėlėmis. Tam, kad šia mokymuisi skirta priemone galėtų naudotis ir matantieji, vaikų tėvai ar mokytojai, kaladėlės gaminamos su spausdintomis raidėmis ar skaitmenimis.

LEGO Grupės vyresnysis meno direktorius Monten Bonde, kuriam dėl genetinio akių sutrikimo palaipsniui vystosi aklumas, kaip vidinis konsultantas taip pat prisideda prie naujo projekto įgyvendinimo. Nepaisant progresuojančios negalios, Morten nenori, kad jo regėjimo praradimas taptų jo gyvenimo suvaržymu.

„Studentų, mokytojų reakcija ir LEGO Brailio kaladėlių įvertinimas labai įkvepia ir primena man, kad suvaržymai ir apribojimai mano gyvenime bus tokie, kuriuos susikursiu savo galvoje. Vaikų smalsumas ir noras būti nepriklausomais, turėti vienodas sąlygas visuomenėje yra be galo didelis ir akivaizdus. Mane labai sujaudino, kai pamačiau, su kokiu susidomėjimu šias kaladėles jų pradiniame bandomajame etape priėmė aklieji ir silpnaregiai vaikai“.

Šiuo metu testuojami gaminiai danų, norvegų, anglų bei portugalų kalbomis, o netrukus bus bandomos kaladėlės ir prancūzų kalba. Tikimasi, kad LEGO Brailio kaladėlės rinkoje pasirodys 2020 m. ir jos bus nemokamai platinamos pasirinktoms institucijoms per projekto partnerių tinklą ir tose šalyse, kur su partneriais atliekami gaminio testavimai. LEGO Brailio rinkinį sudarys 250 kaladėlių, jame bus visos abėcėlės raidės bei skaičiai nuo 0 iki 9, matematikos simboliai, o taip pat ir įkvėpimą skatinančių detalių interaktyviems žaidimams bei pamokoms.

„Regėjimo sutrikimų turintys vaikai taip pat kaip ir matantys vaikai turi svajonių ir ateities siekių“, – sako John Goodwin, LEGO Fondo vadovas. „Jie taip pat trokšta pažinti pasaulį, žaisti ir bendrauti su kitais, tačiau prieš savo valią patiria tam tikrą izoliaciją, atskirtį dalyvauti kai kuriose veiklose. Mes tikime, kad vaikai daugiausia išmoksta žaisdami, be to, tai lavina įvairius kitus įgūdžius, kūrybiškumą, moko bendradarbiauti ir bendrauti – visos šios savybės būtinos žmonėms gyvenantiems 4-osios pramonės revoliucijos amžiuje. Šiuo projektu norime pakeisti vaikų požiūrį – Brailio rašto mokymasis iš tiesų gali būti smagus ir patrauklus. Tikiuosi, kad vaikai, tėvai, globėjai, mokytojai visame pasaulyje bus sužavėti šia mokymosi priemone lygiai taip pat kaip ir mes“.

FAKTAI:

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis pasaulyje yra 19 mln vaikų, turinčių regos sutrikimų, iš jų – 1,4 m. yra neregiai.

Apie 75 proc. regėjimo negalią turinčių suaugusiųjų Europoje yra bedarbiai. 53 proc. įvairių negalių turinčių žmonių Europoje neturi darbo. Bedarbystė, Europos Neįgaliųjų forumo ir Europos aklųjų sąjungos duomenimis, tampa šios visuomenės grupės socialinės atskirties, diskriminacijos ir skurdo priežastimi.

1950 m. JAV Brailio raštą mokėjo apie 50 proc. vaikų, šiandien jo mokosi tik apie 10 proc. regėjimo sutrikimų turinčių vaikų.

Vaikai su negalia dažnai susiduria su sunkumais švietimo įstaigose, nes tinkamam jų švietimui, Europos neįgaliųjų forumo duomenimis, trūksta išteklių.
 
LEGO Brailio kaladėlės buvo išbandytos bendradarbiaujant su Danijos aklųjų asociacija, Dorinos Nowill aklųjų fondu (Brazilija), Karališkuoju aklųjų nacionaliniu institutu (D.Britanija), Leonard Cheshire(D. Britanija) ir Blindeforbundet Norge (Norvegija).

Apie LEGO fondą

LEGO Fondas kaip ir LEGO grupė, siekia įkvėpti ir padėti užaugti naujai kūrėjų kartai, suteikti vaikams galimybes mokytis pasitelkus žaidimą, skatinti kūrybiškumą ir norą mokytis visą gyvenimą. Bendradarbiaudamas su įvairių sričių specialistais, pedagogais ir tėvais LEGO fondas siekia suteikti naujų galimybių, priemonių ir įkvėpimo žaidimų čempionams. www.LEGOFoundation.com

Apie LEGO Grupę

LEGO Grupė – privati, šeimos valdoma kompanija, kurios būstinė yra Bilunde, Danijoje. Jos pagrindiniai biurai yra Enfilde, JAV, Londone, Didžiojoje Britanijoje, Šanchajuje, Kinijoje ir Singapūre. 1932 m. Ole Kirk Kristiansen įkurta kompanija, kuriai priklauso legendinės LEGO kaladėlės prekės ženklas, yra viena pirmaujančių žaislų gamintojų pasaulyje, kurios gaminiais prekiaujama 140 pasaulio šalių.

Parašykite komentarą