Premjeras: Lietuvos muitinė – viena iš ilgiausią istoriją turinčių valstybės institucijų

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dalyvavo iškilmingame Lietuvos muitinės 100-mečio minėjimo renginyje Mokslų akademijoje.

Sakydamas sveikinimo kalbą premjeras pabrėžė, kad Lietuvos muitinė – viena iš ilgiausią istoriją turinčių Lietuvos institucijų, kurios pradžia skaičiuojama nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę muitinė atkurta ir sukurta iš naujo – tai nebuvo kokios nors jau veikiančios sovietinės institucijos pagrindu, o patriotiškai nusiteikusių jos darbuotojų pastangomis.

Ministras Pirmininkas priminė muitinės istoriją, skaudžią Medininkų tragediją. Vyriausybės vadovo teigimu, iki šiol šiai institucijai skirtas nepakankamas dėmesys. Akcentuota muitinės svarba Lietuvai stojant į Pasaulio prekybos organizaciją, Europos Sąjungą, sudarant laisvosios prekybos sutartis. Atkreiptas dėmesys į dabartinę institucijos veiklą ir laukiančius ateities iššūkius: naujo ES muitinės kodekso įgyvendinimą pilna apimtimi, sistemų įdiegimą ir atnaujinimą, sparčią elektroninės prekybos plėtrą, uždavinius, susijusius su saugumo ir saugos užtikrinimu ir kt. Premjeras S. Skvernelis išreiškė viltį, kad artimiausiu metu įstaiga turės nuolatinį vadovą.

Premjerui, kaip vienam iš prie muitinės kūrimo prisidėjusių žmonių, laikinasis Muitinės departamento generalinis direktorius Jonas Miškinis įteikė šia proga išleistą atminimo medalį. Pirmą kartą per šimtmetį apdovanojamuosius pareigūnus rinko visi Lietuvos muitinėje dirbantys asmenys.

Parašykite komentarą