Keturių Seimo frakcijų nariai registravo rezoliuciją dėl nepasitikėjimo Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku

Daugiau nei 40 Seimo narių iš LVŽS, LSDDP, TT frakcijų ir mišrios Seimo narių grupės registravo Seimo rezoliucijos projektą, kuriuo reiškia nepasitikėjimą Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku ir kreipiasi į jį, siūlydami atsistatydinti iš užimamų pareigų.

Rezoliucijos projekte teigiama, kad Lietuvos bankas vengė bendradarbiauti su parlamentinį tyrimą atliekančiu Seimo Biudžeto ir finansų komitetu, veikiančiu laikinosios komisijos teisėmis, ir galimai sąmoningai neteikė visos Lietuvos banko turimos informacijos apie VILIBOR indekso pokyčių krizės laikotarpiu priežastis bei aplinkybes ir šių pokyčių įtaką gyventojų palūkanų išlaidoms, taip apsunkindamas vykdomą parlamentinį tyrimą bei pristatydamas iškreiptą ir tikrovės neatitinkantį vaizdą apie 2009-2010 metų krizę Lietuvoje.

Konstatuojama, kad savo žodžiais ir veiksmais Lietuvos banko valdybos pirmininkas siekė nuteikti Lietuvos banko tarnautojus atmestinai ar net neigiamai vertinti atliekamą parlamentinį tyrimą, taip pažeisdamas geros moralės principus bei esminius Lietuvos banke taikomame etikos kodekse įtvirtintus pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo, viešumo principus, menkindamas Tautos atstovybės vykdomą veiklą, ją apibūdindamas kaip „beprasmiškiausią darbą“, „marodieriavimą“ ir net „santykius su lavonais“.

Seimo narių nuomone, Lietuvos banko pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir valdybos pirmininko Vito Vasiliausko elgesys buvo skirti ginti siaurus institucinius ir komercinių bankų, o ne jų klientų ir visų šalies piliečių interesus.

Rezoliuciją pasirašę Seimo nariai siūlo pripažinti, kad tokiais veiksmais Lietuvos banko valdybos pirmininkas pažemino Seimo reputaciją bei diskreditavo Lietuvos banką, kaip pagrindinę už Lietuvos finansų sistemos ir finansinių paslaugų priežiūrą atsakingą instituciją. Todėl siūloma pareikšti nepasitikėjimą Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku ir kreipiamasi į jį, siūlant atsistatydinti iš užimamų pareigų. Jam neatsistatydinus Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė raginama pradėti Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko atleidimo iš užimamų pareigų procedūrą.

Rezoliucijos projektą planuojama pateikti Seimo plenariniame posėdyje antradienį, gegužės 14 dieną.

Parašykite komentarą