Seimo Sveikos gyvensenos komisijos pirmininko D. Kepenio pranešimas: „Stiprinkime vaikų sveikatą vasaros atostogų metu“

2019 m. gegužės 9 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Sveikos gyvensenos komisijos 2019 m. gegužės 8 d. surengtame posėdyje, dalyvaujant Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir jos pavaldžių įstaigų, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Lietuvos sveikuolių sąjungos atstovams, buvo aptartas vaikų sveikatinimo klausimas vasaros poilsio metu.

„Vasaros stovyklos vaikams, tai – puiki proga išbandyti įvairiausias veiklas, susipažinti su naujais draugais, lavinti tiek meninius, kūrybinius, tiek mokslinius ar kitus įgūdžius, bet svarbiausia, kad kiekvienas vaikas, kuo jis beužsiimtų, galėtų vasaros metu visapusiškai stiprinti sveikatą, susipažinti su sveiko gyvenimo abėcėle ir ja remtis visą gyvenimą,“ – pažymi Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas Dainius Kepenis.

Organizuojant vaikų vasaros stovyklas savivaldybėms tenka nemažas vaidmuo. Jos ne tik finansuoja vaikų vasaros stovyklų programas, kurios paprastai vykdomos birželio–rugpjūčio mėnesiais, bet ir sudaro plačias galimybes vaikams pasirinkti ir savo įgūdžius tobulinti įvairiose veiklose. Lietuvos savivaldybių asociacijos konsultantė sveikatos klausimais Goda Keso informavo, kad dauguma savivaldybių jau yra pasirengusios organizuoti vaikų vasaros stovyklas. Lėšos, skiriamos vasaros stovykloms savivaldybėse, kasmet didėja. Šiais metais jos sudarys apie 1,5 mln. eurų, o praėjusiais metais buvo apie 1,2 mln. eurų. Tendencijos tikrai geros, ypatingas dėmesys skiriamas sveikatingumo ir sporto stovykloms, kurios sudaro bene pusę visų stovyklų. Deja, šiais metais vaikų vasaros poilsiui lėšų neskirs Kelmės ir Biržų rajonų savivaldybės bei Neringos miesto savivaldybė.

Lietuvos sveikuolių sąjungos atstovė Jūratė Marčiulaitienė pažymėjo, kad sąjungos vykdomos sveikatingumo stovyklos vaikams, tokios kaip „Laisvės kodas“, „Į laisvę“, yra labai populiarios, dažnam tokia stovykla tampa nauju startu gyvenimui, suteikia kitą sąmoningumą. „Šiais metais tikėdamiesi didesnio finansavimo ir paramos iš Švietimo mainų paramos fondo stovyklauti galėtų ir tie mokiniai, kurių tėvai negali įpirkti visos tokios stovyklos kainos,“ – pažymėjo J. Marčiulaitienė.

„Kokybiško vaikų poilsio būtinybė ir nauda tolesnei sėkmingai vaiko savirealizacijai, tobulėjimui, sveikatos stiprinimui, aktyvesniam ir sėkmingam dalyvavimui ugdymo(si) procese labai svarbi,“ – pažymi Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas D. Kepenis.

Pritardamas šiai minčiai Lietuvos neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius akcentavo, kad vaikų poilsis holistiniu požiūriu apima visas sritis, tarp jų ir sveikatinimą, organizuojant įvairius renginius (akcijas, projektus, konkursus ir kitas priemones), skirtus vaikų ugdymui. Didžiausią populiarumą tarp vaikų, be sveikatinimo stovyklų, turi konkursas „Sveikuolių sveikuoliai“, kuriame dalyvauja visų šalies savivaldybių mokiniai, jį rengiant aktyviai talkina visuomenės sveikatos priežiūros specialistai.

Seimo Sveikos gyvensenos komisijos informacija

Tel. (8 5) 239 6591

Parašykite komentarą