Aplinkai draugiškas kambarys: norėtum jame įsikurti?

Vilniaus senamiestyje vos vienam savaitgaliui duris atvėrė išskirtinis kambarys, kurio interjeras paremtas vien tvariais ir aplinkai draugiškais dizaino sprendimais. Betoninius primenantys šviestuvai iš perdirbto popieriaus, indai augalams iš panaudoto biokuro pelenų, lentynos – iš riedlenčių. Tai tik kelios progresyvios kūrybinės idėjos leidžiančios antrines žaliavas ne utilizuoti, bet siūlančios konkrečius sprendimus kaip šią taršą „įdarbinti“, paverčiant ją naujais, šiuolaikiškais interjero elementais.  

Šia paroda Ekologinio dizaino asociacija „EKODA“ siekia griauti visuomenėje paplitusius mitus apie neva nepatrauklią ekologišką gyvenseną. „Tikimės suteikti žinių ir įkvėpimo, kaip kurti stilingą, šiuolaikinę, o svarbiausia – žmonėms ir gamtai draugišką aplinką. Tvarumas ir ekologija nėra tik madingi šūkiai. Svarbu, kad į kasdienybę įsileistume mažiau daiktų, bet jie mums ilgai tarnautų”, – atidarydama parodą pabrėžė dizaino asociacijos vadovė Vaida Griškevičienė.

Vienija lietuviška tvarumo DNR

„ECO ROOM“ organizatoriai puoselėja ir demonstruoja ne tik modernius sprendimus, bet ir autentišką lietuvišką dizainą, senąsias jo tradicijas. Ekspozicijos pažiba tapo lietuvių kūrėjos Brigitos Adomonienės 1959 m. suprojektuotas poilsio baldų komplektas, kurį atnaujino ir antram gyvenimui prikėlė dizainerė Sandra Kilikevičienė.

„Žavimės šių baldų istorija. Dizainerė B. Adomonienė, savo kūrybos metais dar vadinta „konstruktore“, kūrė baldus pačioms įvairiausioms viešosioms erdvėms, buvo apdovanota Lietuvos bei tarptautinėse baldų parodose. Džiaugiamės turėdami progą priminti lankytojams apie vyresnės kartos dizainerius, kurių darbai atgimė naujam gyvenimui,“ – pasakoja vienas parodos iniciatorių dizaineris Simonas Tarvydas.

Pristato įvairius tvaraus dizaino sprendimus ir naujienas

Daugelis „ECO ROOM“ eksponatų pagaminti suteikiant vertę medžiagoms, kurios iš pažiūros yra bevertės arba paprasčiausios atliekos. Dizainerės Agnės Kučerenkaitės „Ignorance is Bliss“ indai pagaminti naudojant pramonines vandens valymo įmonių nuotekų metalo atliekas. „Commune DIY“ dizaineriai Simonas Sonkinas ir Justina Tažibajeva iš panaudotų riedlenčių sukūrė autentiško interjero lentyną. Tarytum betoniniai „INDI“ šviestuvas, laikrodis ir toršeras pagaminti iš perdirbto popieriaus, o atitarnavę savo laiką gali virsti naujais dizaino objektais. Dizainerės Edita Sabockytė-Skudienė ir Alevtina Ščepanova sukūrė indus augalams iš panaudoto biokuro pelenų.

„ECO ROOM“ parodoje pristatyti net keli antrinio tekstilės panaudojimo pavyzdžiai. Nors tekstilės atliekos nelaikomos pavojingomis, bet dalis jų – nesuyrančios. Todėl ir tekstilės atliekų problema ne ką menkesnė už plastiko.

Dizainerė Reda Paula kūryboje naudoja masinio siuvimo įmonės lininių audinių likučius. Atnaujinto džinso studija „Denim Diaries“ naujam gyvenimui prikėlė dėvėtus džinsus. „ECO ROOM“ puošiančios „RASA design“ lėlės pagamintos iš įmonės „Lonas“ čiužinių gamybos procese liekančių trikotažo atraižų.

„ECO ROOM“ eksponuojamų interjero detalių ir kitų daiktų ilgaamžižkumą lemia kokybiškos, natūralios medžiagos. Daug dėmesio parodoje skiriama svarbiam lietuvių tautos simboliui – linui. „ECO ROOM“ eksponuojami „Son de Flor” lininė suknia, „EMKO“ lininis, antialerginis kilimas, „Linen Tales“ pagalvėlė, užuolaidos, pledas. Greitai be jokių papildomų jungčių sumontuojamą kabyklą iš uosio medienos parodoje pristato dizaineris Žilvinas Stankevičius „Woodinni“. Funkcionalius namų aksesuarus iš ąžuolo, žalvario parodoje eksponuoja „Namuos“. „Blue Sparrow Candle Co“ į parodą atvežė aplinkai draugiškų išskirtinių namų kvapų ir sojų vaško žvakių, išlietų nupjautuose vyno buteliuose.

Net augalai kambariui rinkti pagal kūrėjus vienijantį atsakingą požiūrį. Viena „Kambarinių gėlių“ studijos kūrėjų Orestos Dvarvytytės ir Aistės Jakimavičiūtės-Bikauskės aistrų – išsaugoti ir tuos augalus, kurių egzistencija kabo ant plauko.

Kviečia visuomenę imtis svarbių gamybos ir vartojimo pokyčių

Šiuo metu žmonija ženkliai pereikvoja natūralius išteklius, tad būtina kurti naujus gamybos procesus ir vartojimo įpročius. Tai patvirtina ir „ECO ROOM“ idėją palaikančios organizacijos „Žaliasis taškas“ turimi duomenys.

„Vienas europietis vidutiniškai per metus sunaudoja 14 tonų pirminių medžiagų ir išmeta 5 tonas atliekų. Atsižvelgiant į ribotus gamtos išteklius, šie skaičiai kelia nerimą. Negalime ignoruoti tiesioginio ryšio tarp mūsų kasdienio pasirinkimo ir grėsmingų ekologinių pasekmių. Remdami tokius projektus, kaip „ECO ROOM“, siekiame atkreipti visuomenės dėmesį, į tai, kad gaminiai ir juos sudarančios medžiagos gali būti naudojami pakartotinai, taisomi ir perdirbami.

Tai padeda ne tik sumažinti atliekų kiekį, bet ir tausoti išteklius,“ – įsitikinusi didžiausios licencijuotos pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos Lietuvoje „Žaliasis taškas“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė.

Parodą ECO ROOM nemokamai galima apžiūrėti gegužės 10-11 d., nuo 11:00-21:00 val. Vieta – Vilniaus senamiesčio Stiklo kvartalas, atnaujinto džinso studija „Denim Diaries“ (Žydų g. 2).

Parašykite komentarą