Aptarta pažanga kovojant su prekyba žmonėmis

Ketvirtadienį, gegužės 9 d., Vyriausybės rūmuose surengtas Kovos su prekyba žmonėmis koordinavimo komisijos, kuriai vadovauja Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, posėdis.

Komisijos posėdyje aptarta, kaip 2018 metais institucijos įgyvendino kovos su prekyba žmonėmis priemones ir veiksmus, išklausyta Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, Generalinės prokuratūros atstovų, Nacionalinio pranešėjo kovos su prekyba žmonėmis klausimais informacija apie situaciją Lietuvoje.

„Lietuvoje įsivyrauja tokios pačios tendencijos, kokios jau anksčiau buvo matomos kitose Europos šalyse. Praėjusiais metais atliktų ikiteisminių tyrimų analizė rodo naujas tendencijas: daugelį metų pagrindinis nagrinėjamų įvykdytų nusikalstamų veikų tikslas buvo aukų seksualinis išnaudojimas, o pernai nustatytas nauji tikslai – priverstinis darbas vergiškomis sąlygomis, žmonių verbavimas nusikalstamoms veikoms vykdyti užsienyje. Kita tendencija – pati Lietuva tampa tikslo valstybe, t. y. dažniausiai aukos atgabenamos į mūsų šalį dirbti arba teikti paslaugas vergovei prilygstančiomis sąlygomis. Daugėja užsieniečių išnaudojimo Lietuvoje atvejų, taip pat didesnis nukentėjusių vyrų skaičius. Daugiausia nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis Lietuvos piliečių užsienyje užfiksuota Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Vokietijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Austrijoje“, – sakė Komisijos pirmininkas A. Stončaitis.

Komisijos posėdyje pabrėžta būtinybė įtvirtinti pakankamai finansuojamą efektyvios pagalbos prekybos žmonėmis aukoms modelį visoje šalyje, stiprinti nevyriausybinių organizacijų ir savivaldybių bendradarbiavimą, įsteigti policijos atašė pareigybę Jungtinėje Karalystėje, plėtoti Šv. Mortos iniciatyvą. Posėdyje aptarta ir nevyriausybinių organizacijų iniciatyva jungtis į pagalbos nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis tinklą.

Komisijai yra pavesta koordinuoti valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų priemones ir veiksmus kovos su prekyba žmonėmis srityje. Komisijos veikla yra tęstinė nuo 2016 metų ir aktyviai koordinuojama Vyriausybės kanceliarijai bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija.

Kova su prekyba žmonėmis yra tarptautinis, Europos Sąjungos ir Baltijos jūros regiono prioritetas, todėl ši sritis prioritetinė ir Lietuvos atsakingoms institucijoms, įstaigoms ir organizacijoms.

2018 metų birželį Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės departamento atliktoje Prekybos žmonėmis ataskaitoje Lietuva minima tarp šalių, dedančių daugiausia pastangų kovos su prekyba žmonėmis srityje. 2019 metais Lietuva buvo įvertinta Europos Komisijos Kovos su prekyba žmonėmis ekspertų grupės (GRETA) kaip padariusi pažangą, įgyvendindama Europos Tarybos konvenciją dėl veiksmų prieš prekybą žmonėmis.

Parašykite komentarą