Seimas svarstys siūlymą didinti šalpos pensijas daugiavaikėms mamoms

Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė pristatė Šalpos pensijų įstatymo pataisų projektą Nr. XIIIP-3390, kuriuo siūloma nustatyti, kad motinoms (įmotėms), išauginusioms (vaikų mirties atveju – ne trumpiau kaip iki 8 metų) penkis ar daugiau vaikų, ir tėvams (įtėviams), globėjams ar rūpintojams, kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgaliuosius, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, būtų skiriama 2 šalpos pensijų bazių dydžio šalpos senatvės pensija.

Kartu atitinkamai siūloma tikslinti įstatymo nuostatas, reguliuojančias šalpos išmokų skyrimo sąlygas ir slaugos namuose laikotarpių nustatymą.

Pasak R. Baškienės, įgyvendinus siūlomą nuostatą asmenims, kurie dėl objektyvių priežasčių negalėjo dirbti ir įgyti pensijų socialinio draudimo stažo socialinio draudimo pensijai skirti, bus garantuota didesnė valstybės parama: „Tiek šalpos senatvės pensija, tiek šalpos neįgalumo pensija yra tokio apverktino dydžio, kad ieškoti sprendimų ir kelių privalome, ir tikiuosi, kad mūsų Socialinių reikalų ir darbo komitetas kartu su ministerija juos ras.“

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų 2020 m. sausio 1 d.

Jeigu senatvės pensijos amžių sukakę asmenys, gaunantys šalpos pensiją, šalpos kompensaciją pagal Šalpos pensijų įstatymo 12 straipsnio 1 punktą arba įstatymo 7 straipsnio 1 dalyje nurodytą pensiją ar pensijų išmoką, ir turintys teisę gauti Šalpos pensijų įstatymo 8 straipsnio 5 dalies 1 punkte nurodyto dydžio šalpos senatvės pensiją, į Valstybino socialinio draudimo fondo administravimo įstaigas kreiptųsi iki 2021 m. gruodžio 31 d., šio dydžio šalpos senatvės pensija jiems būtų skiriama ir išmokama nuo 2020 m. sausio 1 d. Jeigu kreiptųsi vėliau, Šalpos pensijų įstatymo 8 straipsnio 5 dalies 1 punkte nurodyto dydžio šalpos senatvės pensija būtų mokama laikantis Šalpos pensijų įstatymo 16 straipsnio 1 dalyje nustatyto termino. Apskaičiuojant išmokėtiną šios pensijos nepriemokos sumą atsižvelgiama į tuo laikotarpiu mokėtas pensijas ir (ar) pensijų išmokas (bendrą jų sumą), taip pat į kitas aplinkybes, turinčias įtakos mokant šią pensiją.

Valstybino socialinio draudimo fondo administravimo įstaigos be specialaus asmens prašymo priimtų sprendimą nuo 2020 m. sausio 1 d. sukakusiems senatvės pensijos amžių šalpos kompensacijų pagal Šalpos pensijų įstatymo 12 straipsnio 2 punktą gavėjams vietoj jiems mokamos šalpos kompensacijos skirti ir mokėti Šalpos pensijų įstatymo 8 straipsnio 5 dalies 1 punkte nurodyto dydžio šalpos senatvės pensiją.

Projektui po pateikimo pritarė 72, prieš balsavo vienas, susilaikė 7 Seimo nariai.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 13 d.

Šiuo metu šalpos neįgalumo pensijų dydžiai yra nustatomi ne tik pagal asmeniui nustatytą neįgalumo ar darbingumo lygį, bet ir pagal asmens amžių negalios pripažinimo metu (asmuo pripažintas neįgaliu iki 24 metų amžiaus ar vėliau). Asmenims, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų amžiaus (atskirais atvejais – iki 26 metų) (pagal iki 2005 m. liepos 1 d. galiojusias nuostatas – neįgaliems nuo vaikystės), mokamos didesnio dydžio šalpos neįgalumo pensijos, atsižvelgiant į tai, kad jie negalėjo dirbti ir įgyti pensijų socialinio draudimo stažo socialinio draudimo pensijai skirti dėl objektyvių priežasčių. Tačiau šalpos senatvės pensijų dydžiai nediferencijuojami, visi senatvės pensijos amžių sukakę asmenys gauna vienodo dydžio šalpos senatvės pensijas.

Parašykite komentarą