Gyventojai į šalies biudžetą padėjo grąžinti 40,1 mln. eurų

2019 m. gegužės 22 d., Kaunas. Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau — VMI) informuoja, kad per visą laikotarpį, kuomet 2006-aisiais buvo įsteigta vieninga VMI pasitikėjimo linija 1882, skirta pranešti apie galimus mokestinius pažeidimus, VMI nustatė per 40 mln. eurų nuslėptų mokesčių. Per šį laikotarpį VMI iš viso sulaukė daugiau nei 45 tūkst. gyventojų pranešimų apie galimai slepiamus mokesčius.

„Gyventojų indėlis, kovojant su šešėline ekonomika, yra labai svarbus. Mokesčių administratorius visuomet operatyviai reaguoja į pilietiškų gyventojų pateikiamą informaciją, o kiekvienas gautas pranešimas VMI specialistų yra vertinamas, imantis efektyviausių priemonių,“ – pastebi Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė, atkreipdama dėmesį, kad didžioji dalis mokesčių mokėtojų savo mokestines pareigas vykdo atsakingai ir laiku, o dalis nesąžiningų rinkos dalyvių, slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita.

Vien šiemet jau buvo sulaukta per 1,1 tūkst. pranešimų, o nuo pasitikėjimo linijos įkūrimo VMI kiekvienais metais sulaukia vidutiniškai apie 3,2 tūkst. pranešimų apie pastebėtus įvairius galimus mokestinius pažeidimus: gaunamų pajamų neapskaitymą, mokamus atlyginimus „vokeliuose“, nelegalų darbą, kvitų neišdavimą, neišrašomų sąskaitų-faktūrų atvejus ir kt. Vertinant VMI programėle „Pranešk“ gaunamų pranešimų pobūdį, pastebima, kad daugiausia gyventojų pranešimų pateikiama apie viešojo maitinimo įstaigas, apgyvendinimo paslaugas bei nuomą teikiančius asmenis ir autoservisų veiklą.

Remiantis pasitikėjimo linija per visą laikotarpį gauta informacija, VMI specialistai nustatė apie 6,7 mln. eurų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio „vokeliuose“ bei per 1,7 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų. Pavyzdžiui, šiemet pasitikėjimo linija gauto pranešimo dėka taip pat sulaukta akivaizdžių kovos su šešėliu rezultatų: atlikus mokesčių mokėtojo ūkinės veiklos tyrimą paaiškėjo, kad 10-čiai darbuotojų per 2013-2016 metus „vokeliuose“ buvo išmokėta daugiau nei 129 tūkst. neapskaityto darbo užmokesčio. Nuo šios sumos šalies biudžetas papildytas 93 tūkst. eurų.

VMI akcentuoja, kad vengdami mokestinių įsipareigojimų žmonės nuskriaudžia patys save, savo artimuosius. Mokesčių administratorius skatina gyventojus būti sąmoningiems ir budriems visose srityse, suvokiant, kad šešėlis apgauna bei ragina ištaisyti savo praeityje galbūt padarytas klaidas ir pasinaudoti #TaVienintele atsiskleidimo galimybe. Norėdami ja pasinaudoti mokesčių mokėtojai iki šių metų liepos 1 d. turi pateikti arba patikslinti savo deklaracijas už pasirinktus 2014 – 2018 m. arba, jei pageidauja, už visus penkerius metus ir deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas bei mokesčius sumokėti be jokių baudų ar delspinigių.

Plačiau apie savanoriško atsiskleidimo galimybę galima sužinoti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt/cms/tavienintele arba pasikonsultuoti Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 pasirenkant numerį 5 – „vienintelė galimybė atsiskleisti“. VMI garantuoja visų mokesčių mokėtojų konfidencialumą.

Mokesčių inspekcija tikisi, kad sąžiningai veikiantis verslas ir pilietiški gyventojai ne tik palaikys Mokesčių administratoriaus pastangas užtikrinti sąžiningą konkurenciją, bet ir informuos apie nesąžiningus rinkos žaidėjus. Pranešti apie mokestinius pažeidimus galima VMI pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, užėjus į apskrities Mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Parašykite komentarą