Iki liepos 1 dienos – unikali galimybė be baudų ar delspinigių savanoriškai sumokėti pamirštus mokesčius, po to – dvigubai daugiau patikrinimų ir neišvengiama atsakomybė

Šešėlinės ekonomikos mažinimo koordinavimo komisija, užtikrinanti sklandų Vyriausybėje patvirtintos kovos su šešėliu reformos įgyvendinimo koordinavimą, aptarė naujausius veiklos rezultatus.

Pagal komisijai pristatytus duomenis, dėl 2018 metais vykdytų mokesčių ir socialinio draudimo įmokų administravimo gerinimo priemonių gauta apie 171 mln. eurų papildomų pajamų. Ši informacija balandžio mėnesį oficialiai buvo pristatyta ir Europos Komisijai.

Pernai balandį Vyriausybė inicijavo išskirtinį šešėlinės ekonomikos mažinimo paskatų paketą. Iki šių metų liepos 1 d. galima sumokėti „pamirštus“ mokesčius be baudų ir delspinigių – taip sudaryta unikali galimybė neskaidriai veikiančiam verslui pradėti naują etapą. Gyventojai jau gali susigrąžinti 20 proc. išlaidų, pirkdami būsto remonto, automobilių remonto ir auklių paslaugas (maksimali susigrąžintina suma deklaruojant GPM – 400 eurų per metus asmeniui). Šis modelis puikiai veikia Skandinavijoje. Sudaryta galimybė dvigubai ilgesnį laikotarpį gauti socialines išmokas įsidarbinus, todėl neverta slėpti oficialių pajamų, norint neprarasti socialinių išmokų. Be kita ko, rizikingiems mokesčių mokėtojams užkirstas kelias dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Nuo šiandien suteikiamas paskutinis postūmis „svyruojantiems“ mokesčių mokėtojams – pradedamas informavimas apie žinomus faktus ar vertinimus prieš pradedant kontrolės veiksmą. Apie nustatytus mokestinius neatitikimus bus įspėti juridiniai asmenys. Taip pat Valstybinė mokesčių inspekcija informuos gyventojus apie nustatytą turto, išlaidų ir teisėtų pajamų neatitikimą.

Asmenys, nesumokėję mokesčių ir nepasinaudoję suteikta galimybe iki liepos 1 d., neišvengs atsakomybės. Savo veiklą aktyviau vykdys atsakingos institucijos. Iš viso per antrą pusmetį suplanuota 500 mokestinių patikrinimų – tiek atlikta per visus praėjusius metus. Be to, apie 15 proc. padaugės veiksmų nedeklaruoto darbo srityje. 2019 m. II pusmetį planuojama 30 proc. padidinti maisto kontrolę, norint išaiškinti nelegalią prekių apyvartą bei maisto kilmės ir sudėties dokumentų klastojimą. Ypatingas dėmesys bus skiriamas mokesčių mokėtojams, kurie buvo informuoti apie VMI turimą informaciją, susijusią su galimu mokesčių vengimu, taip pat rizikingiausiems statybos, prekybos mėsa, pavėžėjimo, automobilių prekybos ir remonto, kitiems sektoriams. Be to, numatomi nauji technologiniai sprendimai, sumažinsiantys „šešėlį“ rizikingiausiuose sektoriuose.

Komisijos posėdyje aptartos koncepcijos dėl statybininko saugos ID kortelės sistemos, specialios transporto priemonių viešos elektroninės prekybos platformos, kurioje turėtų būti skelbiamos visų transporto priemonių pardavėjų parduodamos transporto priemonės, sukūrimo. Taip pat aptarta turgaviečių apskaitos skaitmenizavimo priemonė. Komisijos nariai siūlomus šešėlio mažinimo technologinius sprendimus kitą mėnesį pristatys ministrų kabinetui.

Komisija, koordinuodama šešėlio mažinimą ir siekdama šešėlio realaus sumažėjimo, vadovaujasi principu „sektorius po sektoriaus“.

Šešėlinės ekonomikos mažinimo koordinavimo komisija renkasi ne rečiau kaip kartą į ketvirtį.

Parašykite komentarą