Seimas patikslino kompensuojamųjų vaistų sąrašų sudarymo reglamentavimą

Seimas, 60 parlamentarų balsavus už, 6 – prieš ir 33 susilaikius, pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIIP-3191), kuriomis nustatyta, kad paraiškos įrašyti vaistinius preparatus ar medicinos pagalbos priemones į Ligų ir kompensuojamųjų vaistinių preparatų joms gydyti, Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašus galės būti teikiamos ir vertinamos ne Sveikatos apsaugos ministerijoje, o sveikatos apsaugos ministro įgaliotose institucijose.

Pareiškėjas, siekdamas įrašyti vaistinį preparatą ir medicinos pagalbos priemonę į kompensavimo sąrašus, paraišką ir dokumentus turės teikti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai.

Už institucijų atliekamą paraiškos įrašyti vaistinį preparatą ar medicinos pagalbos priemonę į sąrašus ir kartu su paraiška pateiktų dokumentų vertinimą bus mokama nustatyto dydžio valstybės rinkliava. Jeigu sveikatos apsaugos ministro įgaliota institucija, patikrinusi paraišką ir kartu su ja pateiktus dokumentus, nustatys, kad rinkliava nesumokėta, paraiškos ir dokumentų vertinimas nebus atliekamas.

Įstatyme įtvirtinta, kad sveikatos apsaugos ministras sudarys komisiją rekomendacijoms dėl vaistinio preparato ar medicinos pagalbos priemonės kompensavimo tikslingumo nagrinėti ir siūlymams dėl vaistinių preparatų ar medicinos pagalbos priemonių įrašymo ar neįrašymo į minėtus sąrašus, taip pat dėl jų kompensavimo sąlygų nustatymo teikti.

Komisija bus sudaroma iš dviejų Sveikatos apsaugos ministerijos, vieno Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, dviejų universiteto ligoninių, dviejų nevyriausybinių organizacijų, atstovaujančių pacientams, dviejų nevyriausybinių organizacijų, atstovaujančių šeimos gydytojams, ir dviejų mokslo ir studijų institucijų deleguotų atstovų.

Komisijos nariu, atstovaujančiu valstybės institucijoms, galės būti skiriamas asmuo, turintis aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą sveikatos mokslų studijų krypčių grupės arba socialinių mokslų studijų krypčių grupės išsilavinimą ir ne mažesnę kaip vienų metų patirtį sveikatos sistemos srityje.

Komisijos nariu, atstovaujančiu universiteto ligoninėms, bus skiriamas gydytojas, kuris ne trumpiau kaip penkerius metus verčiasi medicinos praktika.

Komisijos nariu, atstovaujančiu nevyriausybinėms organizacijoms, galės būti skiriamas asmuo, turintis ne mažesnę kaip vienų metų atstovavimo atitinkamai pacientų ar šeimos gydytojų interesams patirtį, o nariu, atstovaujančiu mokslo ir studijų institucijoms – skiriamas asmuo, turintis ne mažesnę kaip vienų metų mokslinio darbo sveikatos ar socialinių mokslų srityje patirtį. Komisijos nariais negalės būti asmenys, tarpusavyje susiję tiesioginio pavaldumo santykiais.

Komisijos nariai bus skiriami 2 metų laikotarpiui. Tas pats komisijos narys negalės būti skiriamas komisijos nariu naujai kadencijai.

Pataisos įsigalios šių metų liepos 1 d. (rinkliavos turėtų būti mokamos nuo 2020 m. sausio 1 d.).

Parašykite komentarą