Seimo LSDP frakcijos pranešimas: „Seimas ėmėsi socialdemokratų siūlymo – savivaldybėms kompensuoti mokesčių reformos netektis“

2019 m. birželio 5 d. pranešimas žiniasklaidai

Socialdemokratai Seime kovoja, kad savivaldybėms kompensacijas už nuostolius, patiriamus dėl „valstiečių“ įvykdytos mokesčių reformos, kai jos neteko dalies įplaukų iš gyventojų mokamų pajamų (GPM) mokesčio. Seimas pritarė, kad verta svarstyti socialdemokratų siūlymą – kompensuoti savivaldybėms 80 procentų netenkamų GPM pajamų.

„Pagal įstatymą centrinė valdžia, daranti reformas, turi kompensuoti 100 procentų netenkamos sumos. Kol kas ji kompensuoja tik pusę savivaldos patiriamų nuostolių, todėl mes Seime pasiūlėme kompromisinį variantą – 80 procentų, nes savivaldybės jau dabar yra patekusios į savotišką krizę“, – sako Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas J. Sabatauskas.

Savivaldybėms per tą laiką buvo priskirta papildomų, naujų funkcijų ir prievolių. Tuo metu pinigų biudžetuose ima trūkti paprastoms reikmėms – transportui, socialinių, sveikatos, švietimo paslaugoms.

„Valstiečių mokesčių reforma – akivaizdus pinigų perdėjimas iš vienos kišenės į kitą. Sumokėdami mažiau mokesčių gyventojai gauna truputį didesnes algas, bet į savivaldybių biudžetus sumokami mažesni mokesčiai. Tokia reforma atsisuka antru galu prieš tuos pačius gyventojus, kai jiems patiems tenka susimokėti už sveikatos paslaugas ar vaikų būrelius. Dabar Seime  tenka kovoti, ieškoti kompromiso, kad savivaldybėms būtų kompensuota, tuomet gyventojai galėtų tikėtis įprastų paslaugų iš savivaldos“, – sako socialdemokratas Juozas Olekas.

Parašykite komentarą