Seimo Audito komitetas: naujasis Valstybės kontrolės įstatymas didintų atskaitomybę Seimui ir institucinę nepriklausomybę

2019 m. birželio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Birželio 5 d. tarptautinė ekspertų komanda, atliekanti aukščiausiosios audito institucijos (AAI) ekspertinį vertinimą, susitiko su Seimo Audito komiteto nariais. Susitikimo metu atkreiptas dėmesys, kad naujasis Valstybės kontrolės įstatymas, kuris iš esmės nebuvo peržiūrėtas 17 metų, didintų atskaitomybę Seimui – galiojančiame įstatymo variante nei apie rekomendacijas, nei apie institucijos veiklos išorinį vertinimą nėra kalbama.

„Valstybės kontrolė jai pavestas funkcijas gali įgyvendinti objektyviai ir efektyviai tik tuo atveju, jei ji yra nepriklausoma nuo audituojamų subjektų ir apsaugota nuo pašalinės įtakos. Valstybės valdžia negali nurodyti, kaip ši institucija turi nusistatyti prioritetus, organizuoti darbą, rengti audito programas, planuoti ir atlikti auditą. Todėl nepriklausomumas yra ne tik vienas svarbiausių Valstybės kontrolės veiklos principų, bet ir viena esminių veikimo sąlygų“, – teigė Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Valstybės kontrolės du kartus per metus teikiamos rekomendacijų įgyvendinimo ataskaitos parlamentui kaip geroji praktika yra minima ir vienoje iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) pateiktoje apžvalgoje „Veiksmingų darbo santykių tarp aukščiausiųjų audito institucijų ir parlamentų kūrimas“ (angl. Developing effective working relationships between supreme audit institutions and parliaments). Pakeitus Valstybės kontrolės įstatymą, gerosios praktikos būtų įtvirtintos kaip nuolatinės ir ilgalaikės.

Šiuo metu vykstančio savanoriško Lietuvos AAI vertinimo tikslas – nustatyti, ar institucijos auditai atitinka tarptautinius aukščiausiųjų audito institucijų standartus ir pateikti rekomendacijas dėl institucijos veiklos ir audito proceso tobulinimo. Vertinimą numatyta atlikti per 2019 m., o metų pabaigoje pateikti ataskaitą ir rekomendacijas. Vertinimą atlieka ekspertai iš Europos Audito Rūmų, Jungtinės Karalystės AAI ir Lenkijos AAI.

EBPO vadovaujama ekspertų grupė šiuo metu taip pat atlieka fiskalinės institucijos peržiūrą, kurios išvados bus skelbiamos ateinantį rudenį. Pastaroji peržiūra – taip pat savanoriško pobūdžio.

Pridedama Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Džoja Gunda Barysaitė).

Kontaktinis asmuo:

Seimo Audito komiteto pirmininkė

Ingrida Šimonytė, tel. (8 5) 239 6978

Parašykite komentarą