Seimo Ekonomikos komitetas pritaria skaidresniam šilumos ūkio valdymo perdavimui

2019 m. birželio 6 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Birželio 5 d. posėdyje Ekonomikos komitetas svarstė ir bendru sutarimu pritarė Šilumos ūkio įstatymo Nr. IX-1565 2, 36, 37 straipsnių ir vienuoliktojo skirsnio pavadinimo pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIIIP-3445. Šiuo teisės aktu nustatomos skaidrios ir aiškios sąlygos savivaldybių institucijoms, pagal kurias asmenims perduodamas ar pratęsiamas šilumos ūkio valdymas.

Įstatymo projekte numatyta, kad šilumos ūkio perdavimas ar galiojančių sutarčių pratęsimas galės būti vykdomas tik koncesijos sutarčių pagrindu. Nuo 2020 m. sausio 1 d. savivaldybės institucijos įpareigojamos koncesiją dėl šilumos ūkio valdymo suteikti ir valdymo perdavimo sutartis sudaryti ar pratęsti, vadovaujantis Koncesijų įstatymu.

Įstatymo projekte taip pat numatoma, kad savivaldybės institucijos, planuodamos koncesijos pagrindu perduoti valdyti šilumos ūkį asmenims bei rengdamos koncesijos dokumentus, privalo atsižvelgti į Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje ir Nacionalinėje šilumos ūkio plėtros programoje nustatytas strategines kryptis, tikslus, uždavinius ir jų įgyvendinimo priemones. Įstatymo projektu, be kita ko, atsisakoma perteklinio reikalavimo savivaldybių institucijoms, prieš sudarant šilumos ūkio perdavimo koncesiją asmenims, atsižvelgti į energetikos ministro išvadą.

Seimui pritarus pateiktiems Šilumos ūko įstatymų pakeitimams, jie įsigalios nuo 2020 m. sausio 1 d.

Parengė

Ekonomikos komiteto biuro patarėjas Žilvinas Klimka,

tel. (8 5) 239 6492, el. p. Žilvinas.Klimka@lrs.lt

 

Parašykite komentarą