Seimui iš naujo pristatytos Miškų įstatymo pataisos

Seimas pradėjo svarstyti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės pristatytas Miškų įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas (projektas Nr. XIIIP-3491), kurias Seimo komitetas parengė po Konstitucinio Teismo sprendimo.

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad prieš kelerius metus priimti įstatymai prieštarauja Konstitucijai pagal jų priėmimo tvarką, t. y., kad priimant juos nepagrįstai buvo pritaikyta ypatingos skubos tvarka.

„Oficialiai paskelbus Konstitucinio Teismo nutarimą, savaime nebūtų atkurtas buvęs teisinis reguliavimas, tai yra neatsirastų pačios savaime jau neegzistuojančios urėdijos, tačiau miškų ūkio valdymo modelis įstatymu būtų teisiškai nesureguliuotas. Būtent dėl to, kad būtų išvengta Miškų įstatymo pakeitimo įstatyme po jo paskelbimo negaliojančiu atsirasiančių teisės spragų ir neapibrėžtumo, mes ir turime priimti šiuo metu teikiamus įstatymų paketus“, – teigė Seimo narė A. Širinskienė.

Teikiamas projektas iš esmės nesiskiria nuo ankstesnio teisės akto. Kaip pažymima aiškinamajame rašte, įstatymo projekte dėstomos galiojančios Miškų įstatymo pakeitimo nuostatos.

Atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo išaiškinimą ir faktinę situaciją įstatymo projekte ir susijusių įstatymų projektuose formuluotė „miškų urėdija (urėdijos)“ keičiama į „miškų urėdija“.

Pagal Konstitucinio Teismo sprendimą, Seimas naują projektą gali priimti iki gruodžio 2 d.

Seimas prieš dvejus metus nusprendė įstatyme atsisakyti konkretaus miškų urėdijų skaičiaus nustatymo ir pritarė miškų urėdijų reformai.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 60 Seimo narių, prieš – 4, susilaikė 23 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti pratęstoje pavasario sesijoje.

Parašykite komentarą